Már a NAV is vizsgálódik Karácsony táskás emberénél

28. Budapest Pride Felvonulás, Budapest Pride 2023, felvonulás, menet, LMBTQ, LMBTQI+, leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszexuális, aktivista, Budapest, 2023.07.15.
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
Már az adóhatóság is vizsgálódik Karácsony Gergely pénzemberének vagyonnyilatkozata miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. A Perjés Gábor eltitkolt millióval kapcsolatban tett feljelentést ugyanis a főpolgármester által vezetett 99 Mozgalom ügyében költségvetési csalás gyanújával elrendelt nyomozáshoz csatolták.
Vágólapra másolva!

A hazai baloldal egyik nagy botránya, a 99 Mozgalom ügyében indult nyomozáshoz csatolták azt a feljelentést, amit Karácsony Gergely bizalmasának vagyonnyilatkozata ügyében tett Tényi István – derült ki a Fővárosi Főügyészség válaszából. Azt írták:

A főpolgármester által alapított mozgalommal kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás és pénzmosás elkövetésének gyanújával, valamint az OTP feljelentése nyomán már hamis magánokirat felhasználása miatt is vizsgálódik.

Már vizsgálja a NAV Karácsony Gergely táskás emberének vagyonnyilatkozatát Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az eljárások elrendelése azután történt, hogy nyáron a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozott jelentése arra mutatott rá, hogy

Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között 19 alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom számlájára.

A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt: 917 695 eurót és 3900 angol fontot fizettek be készpénzben.

Perjést csütörtökön megerősítette, hogy külföldi pénzek is voltak a 99 Mozgalomnál. A főpolgármester bizalmasa ugyanakkor kitart amellett, hogy minden törvényesen zajlott.

Vagyonnyilatkozati trükkök

Visszatérve a Perjés ügyében tett feljelentéshez: Tényi azután fordult költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával az adóhatósághoz, miután kiderült, Karácsony Gergely párttársa trükközhetett a vagyonnyilatkozatával.

A párbeszédes önkormányzati képviselő ugyanis 2019 novemberében csak azt tüntette fel, hogy az Országgyűlés Hivatalában a Párbeszéd párt rendezvényszervezőjeként havi bruttó 235 ezer forintot keresett az önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül. Csakhogy a politikus 2016 és 2019 között a Trafó Kortárs Művészetek Háza (röviden: Trafó) felügyelőbizottsági tagjaként, afféle politikai delegáltként évente közel egymillió forintot keresett, de ez a tétel mégsem szerepelt első önkormányzati vagyonnyilatkozatában.

- áll a feljelentésben, amiben az is szerepel, hogy Perjés 2020 végétől a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságát kapta meg. Ennek azonban nincs nyoma azóta leadott vagyonnyilatkozataiban (2021, 2022, 2023), ami azért problémás, mert ez szintén fizetett tisztség, évente 780 ezer forintot jelentett 2021-ben és 2022-ben, idén pedig már több mint egymillió forintot.