Ukrán gabonaháború: Nagyon durva lépésre készülnek a magyar gazdák

GYŐRFFY Balázs
Záhony, 2023. szeptember 17. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a NAK szervezte. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Adnak egy kis időt az Európai Bizottságnak, hogy átértékelje az ukrán gabona behozatali tilalmának feloldását, és ha ez nem történik meg, a magyar gazdák nem zárkóznak el attól, hogy „akár az európai joggal nem feltétlenül kompatibilis megoldásokhoz folyamodjanak" – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. 
Vágólapra másolva!

Az uniós gabona-importstop kivezetése miatt a magyar gazdák akár a „joggal nem kompatibilis" lépésekre is készek, első körben azért csak levelet írnak Ursula von der Leyennek - mondta a Világgazdaságnak Györffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint érthetetlen a bizottsági indoklás: azt mondják, hogy mivel a piaci turbulencia megszűnt, ezért nem kell tovább fenntartani a tilalmat.

Magyarországon ellehetetlenült a gabonakereskedelem, nyomott, akár önköltség alatti áron érkeznek ajánlatok a szántóföldi terményekre, ha egyáltalán érkeznek. A klasszikus piacainkat elözönlötte az ukrán gabona, pedig az a termény tradicionálisan nem ezekben az országokban talált vevőre - tette hozzá.

Győrffy Balázs: A gazdák nagyon elkeseredettek, de egyben elszántak is Forrás: MTI/Balázs Attila

Györffy szerint a gazdák nagyon elkeseredettek, de egyben elszántak is, hiszen az életükről, a jövőjükről van szó, az eddigi teljesítményük elértéktelenedése fenyegeti őket. Úgy is fogalmazhatnék: egy számukra kedvezőtlen bizottsági reakció esetén nyitottak arra, hogy az európai joggal nem feltétlenül kompatibilis megoldásokhoz folyamodjanak. Ilyet több ízben láttunk már Nyugat-Európában is, például amikor a francia gazdák akadályozták a spanyol zöldségek és gyümölcsök behozatalát - mondta a NAK elnöke.

De azt is látni kell, hogy egy ilyen mértékű piacrombolás esetén a fogyasztók rövid távú érdekei felülírják a közép-hosszú távú érdekeiket - mondta Györffy Balázs. Ugyanis, ha egy országban megroppan az élelmiszer-ellátás, annak nagyon súlyos következményei lesznek, hiszen kiszolgáltatott lesz az importtermékeknek. Ezzel egyrészt elvész az élelmiszer-ellátás biztonsága, aminek a szele a Covid idején még úgy is megcsapott minket, hogy akkor csupán logisztikai gondok akadtak, élelmiszer volt elég. De oda lesz az élelmiszer-biztonság is - tette hozzá.