Gulyás Gergely: El kell kerülni a politikai viták gazdasági kapcsolatokra való kiterjesztését

Budapest, 2023. szeptember 14. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Nézőpont Intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány, a Magyar-német barométer 2023-as eredményeit ismertető rendezvényén a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) budapesti székházában 2023. szeptember 14-én. MTI/Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
A 21. században is nagy szükség van a történelem során jó és rossz időkben is fennálló magyar-német együttműködésre, sőt annak erősítésére – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nézőpont Intézet és a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) közös, csütörtöki rendezvényén, amelyen bemutatták a Magyar-német barométer 2023-as eredményeit. Az eseményen a résztvevők megvitatták a magyar-német kapcsolatok fontosságát, aktuális helyzetét, és azt is, mennyire van hatással a német média a magyarok megítélésére Németországban.
Vágólapra másolva!

A két intézet együttműködésében, Magyarországon és Németországban is ezer-ezer fős mintán elvégzett közvélemény-kutatás kapcsán a tárcavezető kiemelte: voltak már jobbak a magyar-német kapcsolatok. Ugyanakkor a mostani eredményeket különösen értékelni kell annak fényében, "mennyien, milyen hosszú ideje és milyen állhatatosan dolgoznak" a két ország viszonyának megrontásán – tette hozzá. Gulyás Gergely kijelentette:

a politikai nézetkülönbségekből adódó vitákat nem szabad a gazdaság területére átvinni.

– fogalmazott a miniszter, aki szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha "ott vész el az együttműködés, ahol a két ország alapvetően ugyanazt gondolja". Gulyás szerint érdemes áttekinteni a német kereskedelmi kamara közvélemény kutatását, mert

a német vállalatok 80 százaléka értékeli kedvezőnek a magyar befektetési környezetet.

Gulyás Gergely szerint mindkét ország egy erős Európai Unióban érdekelt, és olyan területek, mint a versenyképesség, a gazdaságpolitika, a valós, teljesítményalapú értékelés mindkét országnak fontosak.

Forrás: Nézőpont Intézet

A német médiakörnyezet nem kedvez a magyar-német kapcsolatoknak

Gulyás Gergely úgy látja, hogy a német médiakörnyezet nem kedvez a magyar-német kapcsolatoknak, mert

a német sajtó sokszínűsége nem létezik, 90 százalékban vagy afölötti arányban liberális-zöld többség uralkodik.

A bemutatott barométer adatai szerint a német médiában a megkérdezettek 23 százaléka vélekedik negatívan a magyarokról, és a miniszter szerint ez nem jó arány.

Gulyás Gergely úgy látja, hogy a német médiakörnyezetet érdemes megnézni: a németek fele nem tartja hitelesnek a német médiumokat, tehát így nem adnak hitelt a magyarokat kritizáló híreknek. A miniszter szerint a két ország kapcsolatai egy ezredévesek, Magyarországon a másik nyelv még mindig a német, és fontosak a gazdasági kapcsolatok, a jó együttműködés. Az export és import arányból is látszik, hogy a németek keresni tudnak Magyarországon, és ez mindkét országnak hasznos.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Michael Winzer, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője és Bauer Bence, a Matthias Corvinus Collegiumnál (MCC) működő Magyar-Német Intézet igazgatója a Nézőpont Intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány, a Magyar-német barométer 2023-as eredményeit ismertető pódiumbeszélgetésén a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) budapesti székházában 2023. szeptember 14-én. Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

Más az értékrend Keleten és Nyugaton

Gulyás Gergely szerint hosszabb távon nézve: érdemes lesz azt egyszer belátni, hogy az európai társadalomfejlődés különbözik Keleten és Nyugaton, így a nyugati és keleti társadalom más, és az általuk képviselt értékek is eltérnek. Ezért sem véletlen, hogy máshogyan vélekednek a migrációról, integrációról, családpolitikáról. Gulyás leszögezte:

mi nem akarunk a németek helyett dönteni, de az jó lenne, ha az intoleráns álláspontból, amit ma Nyugat-Európa nagy része képvisel, el lehetne mozdulni.

Szerinte toleráns együttműködés kell ahhoz, hogy a két társadalomban a különbségeket ne ellenszenvvel nézzék, csak azért mert egy-egy ország más döntést hoz egy adott kérdésben. Ha ez sérül, akkor a közös értékek sérülnek, és ez olyan területre is kiterjed, amely mindkét országnak hosszú távon káros lesz.

A németek főként a balliberális média alapján tájékozódnak Németországban

Mráz Ágoston Sámuel a köszöntő beszédében bemutatta a Magyar-Német Barométer 2023-as eredményeit. A tanulmány legfontosabb megállapításai az alábbiak:

  • A németek kevésbé tájékozódnak Magyarországról, mint a magyarok Németországról.
  • A két nemzet tagjainak a másik nemzetről alkotott véleménye azonos arányban pozitív (57 százalék)
  • Az egymás nemzetéhez tartozó emberek elvi elfogadása különböző társadalmi szerepekben továbbra is kölcsönösen magas, sógor- vagy sógornőként mindkét nemzet esetében tízből nyolcan (79 százalék) elfogadnák a másikat ebben a szerepben. Jelentős különbség csak az önkormányzati képviselőtestületi tagságban mutatkozott.
  • A magyaroknak jobb véleménye van Németországról, mint fordítva: 66 százalékuk gondolja például azt, hogy Németországban tiszteletben tartják a demokráciát és a jogállamiságot, míg a németeknek csak 42 százaléka (keletnémetek 52 százaléka) vélekedik ugyanígy Magyarországról.
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője beszél az intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány, a Magyar-német barométer 2023-as eredményeit ismertető rendezvényén a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) budapesti székházában 2023. szeptember 14-én. Forrás: MTI/Hegedüs Róbert
  • Az elmúlt négy évben a német vállalatok átlagosan 85 százaléka állította, hogy újra befektetne Magyarországon, s csak egyes német vállalatok éltek panasszal. Az elmúlt egy évben jelentősen javult a közvélekedés is: 2022-ben a németeknek még csak 31, 2023-ban már 48 százaléka mondta azt Magyarországról, hogy „érdemes itt befektetni". A magyaroknak 2022-ben 41, 2023-ban 58 százaléka vélte ugyanezt Németországról.
  • A másik országról egy-egy ügy kapcsán a németek negatívabb véleménye összefügghet Magyarország rossz német sajtójával. 2022-es német és magyar médiamegjelenéseket nagyjából ugyanabban a médiamixben vizsgálva kijelenthető, hogy a német sajtó mintegy hatszor kritikusabb megjelenéseiben a magyar kormánnyal és kormányintézkedésekkel kapcsolatban, mint a magyar a német kormány esetében.
  • A magyaroknak csak 35, míg a németeknek 44 százaléka gondolja jónak a két ország kapcsolatát, amely a magyarok esetében jelentős romlásnak mondható. A negatív helyzetképből ugyanakkor nem következik negatív jövőkép. A magyarok 76, a németek 59 (keletnémetek 69) százaléka gondolja úgy, hogy inkább hasznos lenne országa számára a magyar-német kapcsolatok elmélyítése.
Forrás: Nézőpont Intézet

Kerekasztal beszélgetés a magyar-német kapcsolatokról

A kutatás eredményeinek bemutatása után a kerekasztal-beszélgetésen Gulyás Gergely miniszter kifejtette, hogy szerinte az nagyon jó, hogy magas a jó szomszédi kapcsolatokra vonatkozó arány. Tehát összességében nézve, nincs baja egymással a német és magyar népnek.

Gulyás Gergely miniszter azt is elmondta a magyar-német együttműködésről, hogy

a zöldek mindent megtesznek azért, hogy ne legyenek normális kapcsolatok, és sok esetben az ideológiailag meglévő kritikák adják az alapot, de a gazdasági vetület más.

Szerinte ma a német belpolitika, amire amúgy a stabilitás jellemző, instabil, és jelenleg egy félelmekkel tarkított közeg, ami nem kedvező.

Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung budapesti képviseletvezetője kifejtette, hogy szerinte meglepetés, hogy a személyes kapcsolatok terén magas a kölcsönös nagyrabecsülés, amely 2017 óta egyébként valóban látszik (azóta van magyar-német barométer – a szerk). Szerinte személyesen is érezhető a nagyrabecsülés, amely tapasztalható a mindennapokban. A magyarok és németek jól megértik egymást a személyes kapcsolatok során, és ez lényeges oszlopa a német-magyar kapcsolatoknak. A mostani kutatás abban segít, hogy

tényekre, számokra alapozva tudjanak vitázni a felek a fennálló helyzetről.

Konkrét példát is hozott: óriási különbség van abban, hogyan értékelik az USA-t a két ország lakosai. A németek 68 százaléka pozitívan, ehhez képest a magyaroknál csupán 33 százalék ez az arány.

Történelmi szempontból kiváló örökséget kaptunk az elődeinktől, ezt kellene jól felhasználni a jövő építése során: világítótoronyként kell használni a meglévő kapcsolatokat.

Bauer Bence, a Matthias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója elmondta, hogy szerinte igazi kincs a kölcsönös tisztelet, és a magyarok szeretik a németeket. Hangsúlyozta: pozitív, hogy milyen most a kelet-németek hozzáállása Magyarországhoz, ami viszont negatív hír, hogy minél kevesebbet tudnak rólunk a németek, annál rosszabbat gondolnak rólunk. Szerinte ha kevés az információ, akkor nyilvánvalóan rosszabb lesz a véleményük.

Forrás: Nézőpont Intézet

Bauer szerint sok ember van, aki józanul gondolkozik a világról, és a németek a társadalom gerincét alkotva józanul, és sokszor hasonlóan gondolkodnak mint a magyarok. Ezek a mostani adatok abban segíthetnek, hogy sok helyzet tisztázódjon, mert a médiumok rengeteg félreértést generálnak. Bauer Bence szerint mindenki a saját területén tud tenni a jobb kapcsolatokért.

A teljes barométer kutatás ITT olvasható el!