Miért nincs eredménye az Északi Áramlat robbantása körüli nyomozásnak?

Északi Áramlat elleni merénylet
Vágólapra másolva!
Miért nincs eredménye az Északi Áramlat robbantása körüli nyomozásnak? Ezúttal a német Spiegelben jelent meg egy újabb oknyomozó írás a vezetéket ért támadásról – írja legújabb Facebook-bejegyzésében a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. Hortay Olivér szerint a cikk – a korábbiakhoz hasonlóan – nem szolgál bizonyítékokkal a robbantás felelőseiről, de magyarázatot ad arra, hogy miért halad lassan a nyomozás, és miért nem hozzák nyilvánosságra a meglévő eredményeket. Hortay Olivér bejegyzését az alábbiakban közöljük.
Vágólapra másolva!

Sokatmondó, hogy míg a német szövetségi bűnügyi ügynökség egy korábbi – a sajtó által is abszurdnak tartott – kormánybuktató puccskísérlet felderítésére többszáz ügynököt állított, az Északi Áramlat ügyében mindössze néhányan nyomoznak. A lap által megkérdezett tisztségviselők szerint, a német kormány két okból sem különösebben igyekszik megoldani az ügyet.

Az eredményeknek minden esetben kellemetlen politikai következményei lennének.

Ha kiderülne, hogy Ukrajna részvételével zajlott az akció, arra a német kormánynak reagálnia kellene, márpedig Ukrajna támogatásának felfüggesztése – a megkérdezett politikusok nyilatkozatai alapján – szóba sem jöhet.

Ha a bizonyítékok az USA, vagy más nyugati szövetséges (például Lengyelország) érintettségét igazolnák, az a transzatlanti szövetségi rendszer felbomlásával fenyegetne.

Ha pedig Oroszország felelősségére derülne fény, az az Észak-atlanti Szerződés 5. cikke szerint, egy NATO-tagállam kritikus infrastruktúrája elleni támadásnak minősülne (ez Ukrajna érintettsége esetében is felmerülne), ami egy világháború kezdetét is jelenthetné.

Északi Áramlat elleni merénylet Forrás: Origo

A másik probléma, hogy az eset lezárása nem kecsegtet politikai dicsőséggel, így senki sem motivált a megoldásában.

Az elkövetőket nagy eséllyel úgyis ki kellene adni. Az eredmények ráadásul konfliktusokat okozhatnának az ügynökségek között, ami a szolgálatok munkatársainak egy újabb púpot jelentene a hátukon. Úgyhogy Berlin inkább félrenéz.

A német kormány hallgatása azonban több súlyos kérdést is felvet.

Mennyire méltányos a németekkel és az európaiakkal szemben, hogy lassan egy éve olyan – gyakran nem európai – „oknyomozó" cikkekből tájékozódhatnak, amelyek spekulatív jellegűek és könnyen lehet, hogy politikai érdekektől vezéreltek?

A magyarázat tehát – ha igaz – elfogadhatatlan.