Magyarország az Európai Unióban az első négy között a foglalkoztatottak számát tekintve

munkavállaló, dolgozó, iroda, szakember, illusztráció, gyári munkás, fizikai munka
Happy employees of solar power plant raise their hands and shout for joy, clapping each other. People are satisfied with result of their work success.
Vágólapra másolva!
Riasztó képet fest az európai munkaerőpiac helyzetéről az EU statisztikai hivatala. Az Eurostat adatai szerint az Unió lakosságának 18 százaléka inaktív, vagyis olyan polgár, aki sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon nem jelenik meg.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió lakosságának 18 százaléka inaktív, vagyis olyanok, akik sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon nincsenek jelen – derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) július elején publikált adataiból.

Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújt a foglalkoztatottság tekintetében Forrás: Shutterstock

Az idei első negyedéves statisztika szerint a 15–64 év közöttiek körében tízből valamivel több mint nyolc ember volt jelen a munkaerőpiacon a vizsgált időszakban (81,8 százalék). Közülük 76,7 százalék számít foglalkoztatottnak, míg 5,1 százalékuk regisztrált munkanélkülinek. 18,2 százalékuk pedig kívül esik az EU munkaerőpiacán - írja az Index.

Romániában a legrosszabb a helyzet, keleti szomszédunkban 25,8 százalék a munkaerőpiacon kívül esők aránya. Szintén nem fényes a helyzet Olaszországban (25,6 százalék), Görögországban (22,8 százalék), Horvátországban (21,8 százalék), valamint Belgiumban (19,6 százalék).

A másik oldalon Svédország (8,3 százalék), Észtország (12,3 százalék), illetve Csehország (13,6 százalék) áll. Magyarország a negyedik, itthon ez az arány 13,65 százalék.

A kedvező adatokhoz hozzájárulhat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által múlt pénteken közzétett adatok szerint 2023 júniusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 766 ezer fő volt, 51 ezerrel több, mint egy éve, míg a munkanélküliek száma 187 ezer fő volt az idei hatodik hónapban, ami 3,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.