Megint letörték a Margit hídon lévő koronákról a keresztet

korona, kőkorona, rongálás, 2021, illusztráció
Budapest, 2020. június 8. A Margit híd közepén álló kőkorona, háttérben a Parlament épülete. A kőkorona most sérült, mert letörték a tetejéről a keresztet. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A Margit híd Pest felé vezető oldalán több koronáról is letörték a keresztet a vandálok – írja a Magyar Nemzet. Nem ez az első eset, korábban többször is előfordult már, hogy megrongálták a híd díszítését.
Vágólapra másolva!

Megint megrongálták a budapesti Margit híd díszítését, a Pest felé vezető oldalon törték le vandálok több Szent Koronáról a kőkeresztet – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét az egyik olvasójuk.

Már többször letörték a keresztet a kőkoronákról. Forrás: MTI/Róka László

Korábban is letörték

Nem a mostani az első eset, hogy letörik a kőkereszteket a Szent Koronákról. 2018 szeptemberében két részeg, 19 éves fiú sétált a Margit hídon. Az egyikük többször felmászott a kerítésre, és összesen 8 kőkoronáról törte le a keresztet, miközben a társa őrködött.

A keresztek közül kettőt megtartottak, a többit a Dunába dobták.

Forrás: MTI/Faludi Imre

2020 novemberében egy fiatal pár sétált a hídon kézen fogva. Megálltak az egyik koronánál, a lány felmászott a híd oldalára és letörte a keresztet a koronáról.

Ezek után a fiú visszaszaladt egy másik koronához, és arról törte le a kőkeresztet.

A 16 éves fiú és lány feladták magukat a rendőrségen, miután keresni kezdték őket. Bevallásuk szerint nem akarták ellopni a kereszteket, hirtelen ötlet vezérelte őket.

A magyar államiság szimbólumát teszik tönkre

A rongálásokkal kapcsolatban Gerő András történész korábban elmondta az Origónak, hogy a Szent Korona az idők során több mindent fejezett ki szimbolikus értelemben.

– mondta a történész. Hozzátette, hogy a dualizmusban és a két világháború között is a bíróság a Szent Korona nevében hirdette ki az ítéleteket, a Budai Vár pedig a tulajdoni lapja szerint a korona tulajdona volt.

Összességében a magyar állam szimbóluma.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A koronán a kereszt gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magyar királyság betagozódott a keresztény Európába.