Ápolók okozták egy asszony halálát egy idősotthonban

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Négy ápoló szakszerűtlen és gondatlan viselkedése okozta egy asszony halálát egy idősotthonban. Az asszony önállóan már nem tudott megfelelően ülni a tolószékében, ezért a gondozók a köpenye övével kötötték oda, ami később megfojtotta az asszonyt.
Vágólapra másolva!

Egy 75 éves asszony már évek óta volt a gondozottja egy Győr-Moson-Sopron vármegyei idősotthonnak. Az asszony állapota folyamatosan romlott, teljesen legyengült, a napjait az ágyában és egy tolószékben töltötte. Azonban egy idő után annyira gyenge lett, hogy a tolószékben folyamatosan előredőlt és lecsúszott, ezért az ápolók a székhez tartozó hevederrel rögzítették.

Idővel a heveder elszakadt, ezután a gondozók – teljesen szakszerűtlenül – lepedőt vagy az asszony fürdőköpenyének a zsinórját használták.

Ez a módszer általánossá vált és senki, még a főnővér sem tett ellene semmit. 2021-ben, egy nyári hajnalon, két segédápoló megfürdette az asszonyt, majd a fürdőköpenyének a zsinórjával rögzítették a tolókocsihoz. Egy óra múlva az asszony szobatársa jelzett az ápolóknak, akik

a szobába lépve meglátták, hogy az idős nő lecsúszott a székről és az öv elszorította a nyakát és megfojtotta.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az idős nő halálát a segédápolók szabálytalan ellátása és a vezető állású főnővér és ápolási igazgató ellenőrzéssel kapcsolatos mulasztásai okozták, ezért ellenük az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat, amiért akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak.