Börtönbe küldené az ügyészség Bige Lászlót, a gazdákat megkárosító műtrágyakirályt

Bige László
Nyíregyháza, 2014. december 23. Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet információ szerint letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta Bige László vesztegetési ügyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség. A milliárdos műtrágyakirályt pár hónapja nem jogerősen felmentette a bíróság, ám a döntéssel az ügyészség nem ért egyet. Bige és társai emellett egy kétmilliárdos hűtlen kezeléses ügyben is bíróság előtt állnak.
Vágólapra másolva!

A minősített vesztegetés bűntette miatt a Bige László ellen folyamatban lévő bűnügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség fellebbezést jelentett be a felmentő ítélet vonatkozásában – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a vádhatóság. A műtrágyakirályt 135 millió forintos korrupcióval vádolja a főügyészség: a vádirat szerint a milliárdos oligarcha 2009-ben üzleti kapcsolatba került az egyik cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Ekkor felajánlotta a cégvezetőnek, hogy nagy mennyiségű, valótlanul leértékelt műtrágyát ad át részére.

Bige László, a műtrágyakirály Forrás: MTI/Balázs Attila

Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja Bigének.

Az ügyészség szerint a készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010 januártól októberig több alkalommal befolyt, összesen 135 millió forintot a műtrágyakirály meg is kapta.

A bíróság ugyanakkor áprilisban nem jogerősen, bizonyítottság hiányában felmentette Bige Lászlót.

Börtönt kértek a milliárdosra

Az ügyészség rögtön az ítélet utána jelezte, hogy fellebbeznek. A közelmúltban elkészült írásos fellebbezésben pedig a vármegyei főügyészség azt indítványozta, hogy a Debreceni Ítélőtábla változtassa meg az ítéletet, és állapítsa meg a vádlott bűnösségét, továbbá szabjon ki ellene letöltendő börtönbüntetést.

A fellebbezés kérdésében a végső döntést majd a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fogja meghozni, ám ia Magyar Nemzet nformációi szerint az ezzel kapcsolatos indítványukat még nem nyújtották be az illetékes bírósághoz.

A műtrágyakirály egyébként egy másik büntetőügy miatt is bíróság előtt áll, hiszen 2021 októberében többek között hűtlen kezelés miatt emeltek vádat ellene és öt munkatársa ellen,

mert kétmilliárd forinttal károsíthatták meg a vállalkozó saját cégét.

Ez az eljárás jelenleg tárgyalási szakban van a Nyíregyházi Törvényszéken.

A rendőrség is „körbelőtte" Bigét

A két bíróság előtt lévő ügy mellett Bigét egy nyomozati szakban zajló büntetőügy is érintheti. A milliárdos szolnoki cégével, a Bige Holding Kft.-vel összefüggésben ugyanis nyomozást indított a rendőrség. Az ügy előzménye, hogy még 2018 novemberében nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyár területén. A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai valósággal megszállták a szolnoki gyárat.

Azóta kiderült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének bűntette miatt folytat eljárást. A nyomozásban első körben három személyt „vettek elő" a rendőrök, majd később még két emberrel bővült a gyanúsítottak köre.

Tizenegymilliárdos bírság kartellezésért

A cégének még jó ideig nem kell befizetnie azt a tizenegymilliárdos büntetést, amit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szabott ki a baloldali oligarchához köthető Nitrogénművek Zrt.-re. A rekordösszegű bírságot azután állapította meg a versenyhivatal, hogy felmerült annak a gyanúja, a műtrágyakirály cége többekkel együtt kartellezett, amivel súlyos károkat okozott a gazdáknak.

A bírság kiszabása után Bigéék azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztettek elő, abban a Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a Nitrogénműveknek kedvező döntés született, amit a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla is helybenhagyott. Ez azonban még változhat, hiszen ha a kartellezés miatt indult közigazgatási perben a bíróság a GVH határozatát helybenhagyja, a cégcsoportnak be kell majd fizetnie a bírságot.