Itt a dollárbaloldal újabb gyanús pénzgyűjtése

Juhász Péter
Budapest, 2017. december 15. A Jobbik tüntetése a Fidesz székháza előtt Budapesten 2017. december 15-én. Középen Juhász Péter, az Együtt elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A baloldalon nem mostanában fedezték fel a mikroadománynak álcázott pénzgyűjtésben rejlő lehetőségeket. Ugyan saját bevallása szerint Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely mozgalma is magánszemélyek kis összegű adományaiból szerzett mostanában százmilliós, milliárdos összeget, de akad egy eset, amely jóval korábbi és amelyben szintén csodával határos módon a választópolgárok dobtak össze egy valóságos vagyont. Talán nem véletlen, hogy nemcsak a módszer azonos, hanem a kulcsszereplők is - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Lassan egy éve a baloldal finanszírozási botrányaitól hangos a magyar sajtó.

A 2022-es országgyűlési választás idején négymilliárd forintnyi dollár érkezett a magyar baloldal szereplőihez, és később az is kiderült, hogy 2021 és 2022 ősze között félmilliárd forintnyi külföldi támogatás került Karácsony Gergely kampányszervezetéhez, a 99 Mozgalomhoz.

Mindkét történetben találhatók közös vonások és szereplők. Így az, hogy állítólag magánszemélyek mikroadományaiból jött össze a milliárdos támogatás, és mindkét történetben felbukkan Bajnai Gordon és Korányi Dávid neve is.

Karácsony Gergely Forrás: Origo

2018-ig kell visszamenni az időben, mert akkor indult el az országgyűlési választásokon az Együtt – a Korszakváltók Pártja nevezetű formáció is.

A politikai szerveződés végül a szavazatok 0,66 százalékát szerezte meg, ami azért fontos, mert ha egy párt nem szerez egy százalékot, akkor vissza kell fizetnie az államtól kapott kampánytámogatást.

A támogatás 153 millió forintot tett ki, amiért a párt vezetői saját, személyes vagyonukkal is felelnek. A választás után azonban az Együtt öt irányítója, köztük Juhász Péter, kiálltak a nyilvánosság elé és tudatták: nincs pénzük.

Így közzétették személyes bankszámlaszámukat, s arra kérték szimpatizánsaikat, kisebb-nagyobb összegekkel segítsék meg őket és csak úgy záporoztak a mikroadományok! Azoktól az emberektől, akik ugyan nem szavaztak a pártra, de pénzt hajlandóak voltak adni - legalábbis ezt állították Juhászék.

Juhász Péter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A párt vezetői 2018. április 10-én hirdették meg a pénz-, helyesebben mikroadomány-gyűjtést. Öt nap múlva már megvolt 85 millió forint, újabb három nap múlva 118 millió forinton állt a számláló, a gyűjtés tizedik napjára már 130 millió jött össze, május 23-án pedig 141 milliónál tartottak. Június 17-én érkezett a bejelentés: összegyűlt a visszafizetendő 153 millió forint.

Vagyis két hónap elég volt ahhoz, hogy egy olyan párt, amelyre alig 37 ezren szavaztak, összegyűjtsön 153 millió forintot.

A szerveződés nem előzmények nélküli, a párt az Együtt 2014 mozgalomból alakult ki, amely valójában egy választási egyesülés volt, ami azzal a céllal alakult, hogy a 2010-es bukás után előkészítse Bajnai Gordon visszatérését. A választási egyesülésben három szervezet vett részt. Az egyik a Juhász Péter-féle Milla Egyesület volt, a másik a mára elfeledett Magyar Szolidaritás Mozgalom, a harmadik pedig a Haza és Haladás Egyesület. Utóbbi Bajnai szervezete volt, és olyan személyeket delegált a választási összefogásba, mint Szigetvári Viktor és Korányi Dávid.

A 2018-as választási kudarc után sem kellett sokat várni az újabb megbízásra: 2019-ben a Karácsony Gergely vezette Városházán kapott állást, ő lett a fővárosi önkormányzat városdiplomáciai vezetője, tanácsadója.

Korányi nem sokkal később, 2022-ben megalapította az Action for Democracy (AD) nevű szervezetet, amely azt tűzte ki célul, hogy bizonyos államokban a szerinte megfelelő irányba befolyásolja az aktuális választások alakulását. Így az AD a legutóbbi magyarországi voksolás idején már aktivizálta magát, s a magyar nemzetbiztonság tavaly év végén nyilvánosságra hozott jelentése szerint a szervezet Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmának utalt 1,8 milliárd forintnyi dollárt, továbbá a DK közeli Ezalényeg.hu kiadójának, az Oraculum 2020. Kft.-nek több mint egymilliárdos summát, a Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoport pedig közel 150 millió kapott.

Az összesen hárommilliárd forintnyi dollár eredetéről Korányi Dávid és Márki-Zay Péter is azt mondta, hogy külföldön élő magyar magánszemélyektől származik. Az állítást elsősorban az az internetes mentés cáfolja, amelyet Rákay Phillip kommunikációs szakember tett közzé. Eszerint alig tucatnyi adományozó adta össze az AD által Magyarországra utalt összeget.

Mikroadományozókat emlegetett Karácsony Gergely is, amikor azt kérdezték tőle, honnan származik az a több mint félmilliárd forint, amelyet 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között Perjés Gábor párbeszédes politikus, II. kerületi önkormányzati képviselő fizetett be tizenkilenc részletben a 99 Mozgalom számlájára.

Bár Karácsony tagadta, hogy Korányi neki is gyűjtött volna pénzt, ezt kétségessé teszi a Mediaworks egyik videófelvétele mellett az a tény, hogy korábban maga az Action for Democracy állította saját honlapján: kapcsolatban áll a 99 Mozgalommal. Később ugyan tévedésre hivatkoztak az érintettek, az AD pedig eltávolította weboldaláról a kiírást. Fokozza a kétkedést, hogy Karácsony előválasztási kampánya idején nem tűntek fel adománygyűjtő ládák és Karácsonyék eddig nem mutatták be a mikroadomány dokumentálásakor kiállítandó jegyzőkönyveket sem - írta a Magyar Nemzet.