Az árfigyelő rendszer továbbra is megvédi a magyar családokat az áremelésektől

élelmiszerek, kötelező akciózása, árleszállítása, 2023.06.01., kormányzati intézkedés,
Budapest, 2023. június 1. A 2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózásban szereplő termék ártáblája a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén. Ezen a napon elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Ez egy újabb kormányzati intézkedés a magyar családok és nyugdíjasok védelmére. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra. Valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteni. MTI/Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szigorúan ellenőrzi az infláció- és árcsökkentő intézkedések végrehajtását, a hivatal által működtetett online árfigyelő rendszer az árstop kivezetését követően, augusztus elseje után is megvédi a magyar családokat az áremelésektől - hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Kifejtette, számos versenyfelügyeleti eljárás van folyamatban az élelmiszerszektorban; példaként említette, hogy egyebek közt vizsgálják az árrögzítés jogsértés gyanúját. Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta, a fogyasztók odafigyeltek az árak alakulására, a drágulás miatt kevesebbet vásároltak. Hozzátette, az infláció letörésével, a reálbérek növekedésével vissza kell állítani a kiskereskedelmi keresletet.

Elmondta, a GVH feladata a verseny élénkítése, például az árfigyelő rendszer működtetésével.

A július elsején indult árfigyelő rendszer működtetése óta 753 ezer egyedi látogató és 52 millió letöltés volt már.

Kifejtette, az árfigyelő hatására öldöklő napi árverseny alakult ki az elmúlt egy hónapban a kereskedelmi láncok között, és ez az élelmiszerek árának csökkentésére kényszeríti a multikat. Jelezte, vannak érdeklődések a rendszerhez való önkéntes csatlakozásra is.

Az árfigyelő rendszer megvédi a családokat Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A GVH elnöke kijelentette, továbbra is lesz verseny, és utalt arra, hogy a kivezetett árstopos termékek is bekerültek az online árfigyelő rendszerbe, illetve 10 százalékról 15 százalékra emelkedik a kötelező akciózás mértéke.

Rigó Csaba Balázs elmondta, az árfigyelő rendszer bővülhet, további élelmiszerek bevonására van lehetőség, és nemcsak élelmiszerek,

hanem más termékek is bekerülhetnek az adatbázisba, illetve több információt kaphatnak a fogyasztók.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című keddi műsorában a GVH elnöke közölte, a hivatal 2022 őszén kezdett foglalkozni az élelmiszeripari ágazattal, gyorsított szektorvizsgálatokat végeztek konkrét termékekre, mert a gyanú szerint az ársapkás termékek miatti veszteséget egyes multinacionális cégek "szétterítik".