Közel kétezer rendőr biztosította a budapesti atlétikai világbajnokságot

ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip; MIRZIJOJEV, Savkat; BABIS, Andrej, Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket
Budapest, 2023. augusztus 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, b4), Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke (első sor, b4), Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök (első sor, b6), Recep Tayyip Erdogan török elnök (első sor, b2) és Savkat Mirzijojev üzbég elnök (b), a második sorban Andrej Babis korábbi cseh kormányfő (b3) a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket 2023. augusztus 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Vasárnap fejeződött be az atlétikai világbajnokság, amelyet több százezren követtek figyelemmel a helyszínen és egymilliárdnál is többen a tévéképernyőkön keresztül. Annak érdekében, hogy a Budapesten megrendezett világbajnokság ilyen szintű sikerrel záródjon nemcsak a szervezők és a sportolók tettek meg mindent, hanem azok a rendőrök is, akik az esemény biztosításáért feleltek. 
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatót a világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Központ bejárata előtt tartották csütörtök kora délután.
Dr. Markó Attila azzal kezdte, hogy

Dr. Markó Attila Budapest rendőrfőkapitányának rendészeti helyettese Fotó: Polyák Attila - Origo

Több mint 2 év előkészítés előzte meg az eseményt, a munkálatok 2021 tavaszán kezdődtek.

1964 rendőr vett részt a biztosításban, azonban segítségükre volt 14 külföldi rendőr és a Közszolgálati Egyetem hallgatói is.

A 9 nap alatt a rendőrök egy emberrel szemben bűncselekmény miatt intézkedtek, két ember ellen szabálysértés miatt. 5 esetben helyszíni bírságot szabtak ki és még 5 esetben figyelmeztetéssel éltek.

Kiemelten kezelték a taxis hiénákat, akik irreálisan magas áron akartak külföldi utasokat szállítani. Ilyen taxisokról több bejelentés is érkezett. A világbajnokság ideje alatt 937 taxist ellenőriztek, közülük egy ellen kellett bűncselekmény miatt intézkedni.

- mondta a dandártábornok.

Markó Attila azt is kiemelte, hogy ahhoz, hogy Magyarország megkapja az esemény rendezési jogát, az is nagyban hozzájárult, hogy Budapest nagyon biztonságos város.

A világbajnokság elképesztő sikerrel zárult

A 2023-as atlétikai világbajnokságot augusztus 18-a és 27-e között rendezték meg Budapesten, a régióban először. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár elmondta,

2100 sportoló érkezett a világbajnokságra 195 országból. 120 országból vettek jegyet, 400 ezernél is többen.

Napi közel egymillió látogató nézte meg a vb honlapját, 14 ezer cikk született a világbajnokságról, 28,5 milliárdos eléréssel, a tévéközvetítéseket pedig egymilliárdnál több néző láthatta. A magyar M4 közvetítésébe pedig majdnem 3 millióan csatlakoztak be a 9 napos rendezvény alatt, a csatorna négy nap is piacvezető volt.

– mondta az államtitkár.

A Nemzeti Atlétikai Központ, a világbajnokság helyszíne Fotó: Major Kata - Origo

A világbajnokságot szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, Németh Balázs, elmondta, hogy a szervezés és a lebonyolítás rengeteg munkával járt, azonban végig nyugodtak maradtak, pedig a nyitó napon egy vihar, utána pedig a hőség is nehezítette a munkájukat. Profizmusukon a nemzetközi szövetség emberei is elcsodálkoztak.

– mondta Németh Balázs.

Budapest, 2023. augusztus 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Savkat Mirzijojev üzbég elnök, a második sorban Andrej Babis korábbi cseh kormányfő a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket, 2023. augusztus 20-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vi

A magyar szervezést és megvalósítást nemzetközileg is elismerték mind a nézők, mind a szakemberek, például Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke.

– mondta Németh Balázs.