Közel 300 gyerek életét kockáztatták az utakon júliusban

használjon biztonsági övet, életet menthet!
Használjon biztonsági övet, életet menthet!
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy hónapban 277 gyermek életét veszélyeztették sofőrök azzal, hogy az autóban nem használták a gyermekbiztonsági rendszert. Több mint 12 ezren pedig magukat sem kötötték be. Az Országos Rendőr-főkapitányság márciusban indította el a Csat(t)lakozz! kampányt, amely a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára fókuszál.
Vágólapra másolva!

A rendőrség oldalán olvasható információk alapján a kampányban a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök használatára a közlekedésbiztonság javítása, a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számának csökkentése, és a baleseti sérülések súlyossági fokának mérséklése érdekében.

Használjon biztonsági övet, életet menthet! Forrás: Police.hu

Júliusban célzott ellenőrzést tartottak. Nem csak a sofőröket, az utasokat is ellenőrizték és azt találták,

hogy 12 008 ember nem csatolta be magát.

- fogalmaztak, majd azzal folytatták, hogy ezt támasztja alá az, hogy júliusban 10 035 sofőr nem kötötte be magát. 1432 esetben fordult elő az, hogy az autóban elöl ülők becsatolt öv nélkül utaztak, a hátsó ülésen pedig 541-en nem használták az övet.

Az ellenőrzések során a felnőttek 277 esetben nem gyermekbiztonsági ülésbe ültették a gyerekeket.

Ezzel azt kockáztatták, hogy egy esetleges balesetnek akár élethosszig tartó nyomát viseljék a testükön a gyerekek, de ennél súlyosabb tragédia is történhetett volna velük. Az adatok azt mutatják, hogy elsősorban lakott területen belül nem tartották be a szabályokat, ahol 10 610-en utaztak védelem nélkül. Lakott területen kívül 967-en, autópályán 431-en hagyták figyelmen kívül a biztonságot.

- írták.

A kampány során a kétkeréken közlekedőket is ellenőrizték. 69 olyan motorost találtak, aki nem viselt bukósisakot.