Vágólapra másolva!
A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) speciális kiberfelderítési egységének közreműködésével a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói péntek hajnalban két helyszínen rajtaütést hajtottak végre és elfogták a magukat rendőröknek kiadó csalókat - számolt be róla az NVSZ hivatalos Facebook oldalán.
Vágólapra másolva!

Az NVSZ egy hete adott ki felhívást, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a bankszámlák, illetve bankkártya adatok megszerzésére specializálódott csalók újabb módszerrel próbálkoznak. Odáig merészkedtek, hogy magukat

a rendőrség munkatársainak kiadva tévesztették meg a gyanútlan áldozatokat.

Egy héttel ezelőtt tett bejelentést egy állampolgár, mert ismeretlenek több millió forintot emeltek le a bankszámlájáról. Az egyik elkövető rendőrként bemutatkozva a sértettet telefonon arról tájékoztatta, hogy feltörték a számláját.

Az ijedt áldozat a csaló kérdésére elmondta, hogy melyik banknál vezeti azt, utána a banda másik tagja már ennek a banknak a nevében hívta fel az „ügyfelet". A bűnözők rávették, hogy telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, amihez még segítséget is nyújtottak és elkérték az SMS-ben kapott kódokat. Ezzel már

könnyen hozzáférhettek a bankszámlához, amiről átutalásokat indítottak és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztálya a bűncselekmény felderítése érdekében, szorosan együttműködve a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival, beazonosította az elkövetőket.

A stróman bankszámlát használó

46 éves nőt és társát, egy 67 éves férfit a nyomozók 2023. június 30-án hajnalban Tiszavasváriban fogták el.

Az ingatlanjaikban tartott kutatás eredményeként a bűncselekmény elkövetéséhez használt mobiltelefonokat, készpénzt és banki dokumentumokat foglaltak le a nyomozók. Az eljárás eredményeként a sértett bankszámlájáról leemelt összeg jelentős részét sikerült zárolni.

A két gyanúsított ellen pénzmosás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást

a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Továbbra is felhívják a figyelmet, hogy a banki csalók új módszere mindenkit fokozott óvatosságra int, ezért:
• Legyen gyanús Ön számára, ha a rendőrség nevében telefonon felhívják és a bankszámlájának feltörésére hivatkozva banki adatairól kérnek információkat!
• Fontos tudni azt is, hogy a bankok soha nem fogják Öntől kérni a saját hivatalos alkalmazásuk mellé egy külön alkalmazás letöltését a telefonjára!