Orbán Viktor: A multik árspekulánsként emelik az árakat

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. január 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az infláció letörése - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, szokásos rádióinterjújában. Ez most a legfontosabb, árstopok, online árfigyelő rendszer és egyéb intézkedések révén. Magyarországon a legalacsonyabb a rezsi egész Európában - emlékeztetett a miniszterelnök. Eközben azonban a multi élelmiszerláncok árspekulánsként emelik az árakat - mondta. Ez ellen a kormány fel fog lépni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy mi nem akarunk migránskvótát, migránsgettókat. Nem akarunk ilyen kísérletben részt venni, és ha nem akarunk, akkor ez nem is lesz - mondta.
Vágólapra másolva!

A baloldal provinciálissá vált, nem fogadnak be új dolgokat, mindig a régi mantrát mondják fel és ez adja arra a kérdésre is a választ, hogy miért nem élesebb a belföldi politikai verseny - mondta a miniszterelnök Tusnádfürdő és az ott elhangzott beszédére adott reakciók kapcsán.

A nemzetközi reakciókról azt mondta, hogy találkozott a román miniszterelnökkel, biztató találkozó volt és szeretné, ha jól tudnának együtt dolgozni.

- tette hozzá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szlovákia nehezebb eset, hiszen ott választás lesz ősszel – mondta. Egy dologban nem fogunk egyetérteni, a történelem kérdésében. Ezért talán jobb lenne hagyni, hogy történészek foglalkozzanak vele.

– tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta, meg kell várni a szlovák választás eredményét. A csehek eközben egymással vitatkoznak, a cseh kormány a föderalizmus álláspontján van, ami szemben áll a magyar és lengyel szuverenitás felfogással.

Az infláció letörése

Két különböző meteorral találkoztunk az elmúlt években - mondta a miniszterelnök. A koronavírusnál sok ember meghalt, az egy nagyon fájdalmas másfél év volt, ami gazdasági problémákat és munkahelyek átmeneti bezárását hozta magával. A háború a munkahelyeket ezzel szemben nem veszélyezteti, ezzel szemben inflációs gondot okoz. Ez ellen kell harcolni.

A kormány ez ellen azt tudja tenni, hogy fenntartja a rezsicsökkentést, hogy tehermentesítse a magyar családokat.

– mondta a miniszterelnök.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A legfontosabb az infláció letörése, árstoppok, online árfigyelő rendszer és egyéb intézkedések révén.

Közben azonban, míg az egész ország az infláció ellen harcol, vannak, akik kihasználják a helyzetet. A nagy élelmiszerláncok árspekulánsként viselkednek. A magas energiaárak adta lehetőséget megragadva növelik az árakat, még az importtermékekét is.

mondta Orbán Viktor.

A hatóságok már hárommilliárd forint bírságot kiszabtak emiatt. A magyar kormány igyekszik ezt visszaszorítani, az árspekuláns multik azonban ekkor panaszkodni mennek Brüsszelbe – mondta.

Mindig van értelme békéről beszélni

Ha háború van, akkor mindig van értelme békéről beszélni – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a jelenlegi helyzetnek nincs harctéri megoldása, csak diplomáciával és tárgyalásokkal lehet eredményeket elérni.

– tette hozzá.

Két kérdés van - mondta a miniszterelnök. Az egyik, hogyan dönt az amerikai elnök a jövő évi elnökválasztásra készülve: egy proxyháborút akar, vagy tűzszünettel és békével fordul rá a választásokra.

A másik kérdés, hogy

meddig bírja Európa, hiszen az Egyesült Államoknak van egy világpénze, a dollár. Bármikor elő tudja állítani, az euró azonban erre nem alkalmas.

Az EU a tagállamoktól tud venni, azt viszont nem tudjuk, hogy mi meddig bírjuk mi ezt
– emelte ki a kormányfő.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság nemrég bejelentette, hogy újabb 100 milliárd euróra van szüksége a tagállamoktól, miközben nem tudja teljesíteni a feléjük felé való kötelezettségeit.

Az EU tartozik Magyarországnak, hiszen mi rendeztük az aktuális befizetésinket, Brüsszelből viszont nem adják oda azt, ami nekünk jár.

Az Unió tartozik Magyarországnak. Tartozik a határkerítés ügyében, tartozik 800 milliárd forinttal a tanároknak, és tartozik a helyreállítási alap pénzével. - mondta Orbán Viktor.

- tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Lokalizálni kellett volna az orosz-ukrán konfliktust

Angela Merkel lokalizálta az ukrán-orosz viszályt. Ezt kellett volna tenni most is. Ehelyett a Nyugatpénzt, fegyvereket küld, miközben az ukránok halnak meg.

- mondta a miniszterelnök.

Nem akarunk migránskvótát, migránsgettókat

- mondta a miniszterelnök.

Hozzátette, ha az ellenőrizetlen migrációt rászabadítják egy országra, akkor

Mi nem akarunk migránskvótát, migránsgettókat. Nem akarunk ilyen kísérletben részt venni, és ha nem akarunk, akkor ez nem is lesz - zárta az interjút a miniszterelnök.