Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Menczer Tamás: Négyszáz ukrán gyermek azonnali táboroztatásáról döntöttek - videó

Menczer Tamás, államtitkár, interjú
Menczer Tamás
Vágólapra másolva!
Négyszáz, a háborúban érintett ukrán gyermek azonnali táboroztatásáról döntött a kormány - jelentette be szombaton a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás a Facebookon közzétett videóban elmondta: sürgős kérést kaptak Viktor Mikitától, Kárpátalja kormányzójától, "aki egy korrekt ember és jól tudunk vele együtt dolgozni".

A kormányzó arról számolt be, hogy a belső menekültek ellátása számukra nagy kihívást jelent, ezért Magyarország segítségét kérte legalább 50, de akár 400 ukrán gyermek sürgős kéthetes táboroztatásában.

- jelentette ki Menczer Tamás.
Az első csoport - 63 gyermek és 36 édesanya - hétfőn érkezik, őket Miskolcon, a Belügyminisztérium oktatási épületében szállásolják el, a gyermekeknek programokat is szerveznek a tábor idejére - tájékoztatott az államtitkár. A többi csoport augusztus 20-ig megérkezik - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: bár ez egy váratlan, azonnali kérés volt, a kormány "menetrend szerint" is táboroztat évek óta ukrán gyerekeket.

Idén nyáron több mint ezer ukrán gyermek táboroztatását finanszírozzuk, végezzük

- tette hozzá. Ők nem kárpátaljai magyarok, hanem valamennyien olyan ukrán gyerekek, akiknek a lakóhelye, illetve a szülei érintettek a harcokban - húzta alá.

- jelentette ki Menczer Tamás. Magyarország és a magyar kormány a béke pártján áll, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk, nem szállítunk fegyvereket és nem küldünk katonákat sem a háborúba - emlékeztetett.

- hangsúlyozta Menczer Tamás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről