Miről beszél Orbán Viktor holnap Tusványoson?

Orbán Viktor Tusványos  2022
Vágólapra másolva!
A magyar patriotizmus, a hazafiasság érzésének egyre elterjedtebb mivolta egyre több magyar látogatót vonz a Szabadegyetemre, amelynek egyik töretlen célja: őszintén, nyíltan, és kötetlenül beszélgetni a régió, Európa és a világ kulturális, valamint társadalmi átalakulási folyamatait kísérő problémáiról – mondta az Origónak adott interjújában ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég Alapítvány tanácsadója szerint Tusványos a '90-es évektől szimbolikusan is szakítani kívánt a posztkommunizmus nyomorúságával, izgalmas vitáival hozzájárult az európai integrációról vagy a polgári kibontakozásról szóló diskurzushoz is. A szakértő azt is elmondta, szerinte miről beszélhet majd Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson.
Vágólapra másolva!

Kedden vette kezdetét a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Miért töretlen, és az évek előrehaladtával egyre sikeresebb ez a rendezvény?

Tusványos az összmagyarság legnagyobb nyári találkozópontja, amely a határokon átnyúló összetartozás és egyben a közéleti eszmecsere fontos fórumának tekinthető.

A magyar patriotizmus, a hazafiasság érzésének egyre elterjedtebb mivolta egyre több magyar látogatót vonz a Szabadegyetemre, amelynek egyik töretlen célja:

őszintén, nyíltan, és kötetlenül beszélgetni a régió, Európa és a világ kulturális, valamint társadalmi átalakulási folyamatait kísérő problémáiról.

Az elmúlt években az esemény kiemelkedő szellemi műhellyé vált, és töretlen népszerűségét a közösség ereje adja, amely érzi, hogy valóban a szerte a világban élő magyar embereket élénken foglalkoztató kérdések, és az ezekhez kapcsolódó viták kerülnek Tusványos programjainak fókuszába. A tábor egyúttal olyan építő diskurzusok fórumává vált, ahol a jelen és a jövő problémáinak, valamint legfőbb kihívásainak lehetséges és közös megoldási lehetőségei kerülnek előtérbe, ahol egyúttal alapvetés a nemzetek és nemzetiségek tiszteletben tartása, valamint a szuverén érdekeinek méltányos figyelembevétele.

Mi a fő üzenete Tusványosnak évről évre, mit képvisel, és miért ilyen fontos ez a mára kialakult "brand"?

Visszatekintve, a sokszor húsbavágó, sőt megosztó témák – őshonos nemzeti kisebbségek ügye, az illegális migráció folytán bekövetkező népességcsere – középpontba kerülése ellenére a konszenzusra törekvés és a közös pontok keresése állt a középpontban.

Az, hogy vitáink ellenére, ha néhány kérdésben nem értünk egyet, akkor is képesek vagyunk a harmonikus és prosperáló együttélésre elsősorban egymással és a szomszédos, régióbeli nemzetekkel.

– mutatott rá Toró Tibor. És igen, a határon átnyúló magyar nemzeti együttműködésről szóló viták, valamint a nemzeti közösségünk kulturált politikai eszmecseréjének fontos színhelye Tusványos, amely

a '90-es évektől szimbolikusan is szakítani kívánt a posztkommunizmus nyomorúságával, izgalmas vitáival hozzájárult az európai integrációról vagy a polgári kibontakozásról szóló diskurzushoz is.

Fiatalok érkeznek a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba az erélyi Tusnádfürdőn 2023. július 18-án Forrás: MTI/Veres Nándor

A rendezvény idei mottója „a béke ideje". Mit üzen ez a nagyvilágnak?

Mivel az EU és a nyugati világ háborús lázban ég, és a magyar és a nemzetközi baloldal folyamatos háborúpárti nyilatkozatai el kívánják nyomni még Ferenc pápa békeüzeneteit is, nos egy ilyen politikai közegben fontos a békepártiak részéről szilárd ellenpontokat képezni. Magyarország, a nemzeti kormány és a magyarok többsége békepárti, ahogy Németh Zsolt a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján fogalmazott, hogy hazánk

Az említett mottó számos olyan jelentéstartalommal bír, amelyet a jelenlegi magyar kormány is képvisel: a béke mindenek előtt, a problémák helyben és csak távolból való megoldása, a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, a nagyhatalmi és globális érdekek kiszolgálása helyett a nemzeti és nemzetbiztonsági érdekek előtérbe helyezése. A miniszterelnök tavaly elmondott tusnádfürdői beszédében is világosan fogalmazott:

Magyarországnak joga van szomszédos országként azt képviselni, hogy a béke az egyetlen megoldás az emberéletek megmentésében, és mint mondta, ez a háborús gazdasági válság egyetlen ellenszere is egyben.

A konfliktus elmúlt közel másfél éve egyértelműen igazolni látszik Orbán Viktor álláspontját arról, hogy csak a mielőbbi fegyverszünet – és az azt követő békekötés – jelenti az egyetlen járható, normális utat Európa és az euroatlanti közösség számára.

Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn 2010. július 24-én. Évről évre egyre többen figyelnek oda a magyar miniszterelnök szavaira Forrás: MTI/Oláh Lajos

Milyen beszédre számíthatunk szombaton Orbán Viktor miniszterelnöktől?

Az esemény mindenkori csúcspontját a magyar miniszterelnök beszédei jelentik, amelyeket élénk hazai és nemzetközi figyelem övez immár hosszú évek óta.

Egyébként a hosszú évek tapasztalatai alapján pont a megújulás jegyében születő jelleg az, amely megjósolhatatlanná teszi a miniszterelnöki beszédet, és a Szabadegyetem jelmondata alapján csak sejtésünk lehet a béke iránti elkötelezettség artikulálása, a háborúellenesség és a globalista érdekek elleni álláspont esetleges kifejtése vonatkozásában.

Milyen nemzetközi visszhangot várhatunk majd a kormányfő beszéde után?

A közös békevízió összefogást, az összefogás pedig sikeres együttműködést teremtene Közép-Európában, sőt az Unióban is, ezért a háborúpárti, elsősorban transzatlanti vagy transzatlanti pórázon tartott politikai, gazdasági és médiaelit felelősei már bizonyosan "csőre töltve" várják Orbán Viktor beszédét.

Ők azok, akik önző és számító módon megalkották a veszélyes béke, a rossz béke vagy éppen a vérszomjas béke (bloody-minded peace - idéztem itt a Politicót) abszurd kategóriáit, és mindenkit, aki másképpen gondolkozik, megpróbálnak elnyomni, vagy helyzetét ellehetetleníteni.

Tusványos igazi találkozóhely Forrás: Origo

A magyar kormányzat, a nemzeti többség nem először dob normapálcát a globalista küllők közé, ezért megértésre nem, kritikára és támadásra annál inkább számíthatunk.

Ugyanakkor Charles de Gaulle, szuverenista francia államférfi, az Ötödik Köztársaság első elnöke megfelelő választ ad az ezzel kapcsolatos dilemmákra: