Kiadták a riasztást, óriási hőség várható szerdáig

Balaton Sound, balatonsound, 2023, fesztivál, balaton, péntek, nyár, buli, bulizás
Vágólapra másolva!
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján,kiadta a másodfokú hőségriasztást az ország egész területére.
Vágólapra másolva!

2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig

másodfokú hőségriasztást léptetnek életbe az ország egész területére.

A hőség veszélyes lehet

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve.

11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.

A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Hőségben, felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe! Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ügyeljünk a fokozott vízfogyasztásra és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Egy napon hagyott autóban akár 70 Celsius-fok is lehet, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a parkoló kocsiban.

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A hőségben egyetlen szikrától, meggyulladhat a növényzet és idén már 3800 tűz keletkezett a szabadban. A tűzesetek megelőzése érdekében csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, és csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.

A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben és a legmelegebb órákban kerüljük a megterhelő fizikai munkát.

Másodfokú hőségriasztás lesz Magyarországon. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a továbbiakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető lesz a lakosság azonnali és hatékony tájékoztatása érdekében. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye.