Tiszta vizet öntött a pohárba a szankciók kapcsán Hernádi Zsolt

EU Russian Oil Price Cap Illustrations EU EU diplomats EU sanctions Estonia European Union countries Eurpean Union Lithuania Moscow Poland Brussels Putin Russia Russia oil Russian crude oil Ursula von der Leyen Vladimir Putin conflict deal energy revenues
EU logo with Russian flag on screen with EU Commission press release on mobile. EU Russian oil Price cap, EU agrees $60 price cap on Russian oil. In Brussels, Belgium on 4 December 2022. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Bebizonyosodott, hogy a szankciókkal Oroszországot nem lehet térdre kényszeríteni - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Hernádi Zsolt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszt pódiumbeszélgetésén szombaton Esztergomban azt mondta: mindenki azt hitte, hogy emiatt le fog ülni az orosz gazdaság, de az oroszok átcsoportosították a teljes ellátási útvonalat. Ma az orosz kőolajexport 80 százaléka áttevődött Indiába és Kínába.

Az európai energiapaci helyzetről szólva hangsúlyozta: áttevődtek a súlypontok, de az ellátásbiztonsági kockázat többé-kevésbé fennmarad.

"Ellátásbiztonsági káosz" azért nem alakult ki - mondta -, mert egyrészt meleg tél volt egész Európában, másrészt az árak miatt "elképesztő mértékben" csökkent a gázfogyasztás, Európában 22 százalékkal.
Hernádi Zsolt egy német lapban megjelent hírre reagálva, amely szerint a Mol és Törökország a legnagyobb dízelbeszállítója Ukrajnának, azt "bődületes hazugságnak" nevezte.

Azt mondta, a Mol a logisztikai lehetőséget, a logisztikai támogatást adja, és "Magyarországról az ukrán dízelbehozatalnak a 6 százaléka érkezik".

A hulladékgazdálkodás és a zöld átmenet témájával kapcsolatban egyebek mellett azt emelte ki, hogy a Mol tíz éven belül 185 milliárd forintnyi beruházást vállalt.

Úgy fogalmazott: "Elvállaltuk azokat a kritériumokat, amelyeket a magyar államnak teljesítenie kell a hulladékfeldolgozásnál."

Megjegyezte az is, hogy teljesen más típusú hulladékválogatókat fognak építeni, olyanokat, amelyek valóban minőségi alapanyagot tudnak készíteni az újrahasznosításra, és ezeket értékesíteni lehet. Kitért arra is, hogy a hulladék a rezsivédelem alá tartozik, és "per pillanat nincsen arról szó, hogy a hulladék elviteléért a lakosság többet fizessen".

Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató. Fotó: Polyák Attila - Origo

Hernádi Zsolt a rezsivédelem témáját érintve fontosnak tartotta, hogy a rezsicsökkentés kedvezményezettjei valóban a ténylegesen rászorulók legyenek, és a lakosságnak egy részének igenis szüksége van támogatásra - hangoztatta.

"Van létjogosultsága annak, hogy a lakosság kap támogatást, de nem lehet, hogy ez mindenkire érvényes legyen" - jelentette ki.

A Mol pénzügyi helyzetéről és gazdasági környezetéről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évben a cég makrogazdasági, olajipari környezet sokkal rosszabb, mint a tavalyi volt.

Hozzátette: tavaly a vállalatoknál az ipari beruházások összege már markánsan elkezdett csökkenni, és a magyar makrogazdaságban három év múlva hiányzik majd, ha a Mol csökkenti a beruházásait.

Az extraprofitadóval összefüggésben megjegyezte, "az olyan, mint a kábítószer: rá lehet szokni". Úgy fogalmazott: "egyszer-egyszer lehet használni, de utána gyorsan ki kell vezetni, mert beruházások fognak elmaradni."

Kitért arra is, hogy a Molnál azt vallják, ami jó a cégnek, az jó az országnak is, és ez fordítva is igaz: ami rossz az országnak, az rossz a Molnak is.

Hozzáfűzte: egy magyarországi központú vállalat akkor lehet erős, ha a magyar kormány is erős.

Hernádi Zsolt - aki a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartójának, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke is - arról beszélt, hogy az ő felfogásában az egyetemek átalakítása sebességváltásnak tekinthető.

A kuratóriumok sok olyan döntést tudnak meghozni, ami korábban évekig tartott. Az átalakítás gyorsítás, ütemváltás, amire a felsőoktatásnak szüksége volt.

Az Erasmus programmal kapcsolatban Brüsszellel fennálló vitáról szólva Hernádi Zsolt közölte azt is, hogy az alapítvány szükség esetén Brüsszel helyett kifizeti a diákoknak az ösztöndíjat.