Migránsinvázió Lampedusán: a turisták elmenekültek a szigetről

Illegális bevándorlók, túlzsúfolt, migráns, Lampedusa, Sziget, Földközi-tenger
Vágólapra másolva!
Bár a Lampedusára érkező turistákat igyekeznek távoltartani a migránstábortól, illetve a problémától, azonban így is évről évre egyre kevesebben érkeznek nyaralni a helyiek szerint. És akik érkeznek is, azok mára nem a módosabb rétegből valók, mivel a sziget sokat veszített presztízséből.
Vágólapra másolva!

A Lampedusán lakók közül többen is az illegális bevándorlást, illetve a szigeten tetten érhető migránskrízist rendszeresen bemutató médiát okolják a turizmus csökkenése miatt. Azt mondják, hogy a problémát európai szinten kellene megoldani. Úgy vélik, ha mi újságírók nem foglalkoznánk a problémával, akkor legalább a turisták nem maradnának el. Tehát szerintük nem az a gond, hogy többszörösére túl van terhelve a hotspot, hogy lépten nyomon migránsokba lehetett botlani. A hotspot létrejötte előtt éjszakánként ellepték az okmányok nélkül érkező emberek a várost, és a turistákat zaklatva éltek a tereken.

– állítja az egyik helybéli, aki szerint azóta van kevesebb gond a migránsokkal, hogy a Vöröskereszt által fenntartott táborba szállítják őket, így tüntetve el a migránsok tömegeit a sziget utcáiról.

Illegális migránsok a túlzsúfol lampedusai hotspoton Fotó: Havran Zoltán

Több a szigeten élő emberrel is beszélgettünk, akik megerősítették, hogy a migránsprobléma egyáltalán nincsen megoldva, és ez tovább rombolja, a sziget mostanra korántsem jó hírnevét. Az egyik helyi lakos azt állította, hogy évről évre kevesebb turista érkezik, szerinte idén már csak fele annyi, mint tavaly. És a helyzet folyamatosan romlik.

Volt olyan, aki európai szintű összefogást sürgetett a sziget védelmében, azt állítva, hogy idén harmad annyi turista látogat el a szigetre, mint tavaly.

– mondta a feldúlt férfi.

A szigetlakók közül van azonban olyan is, aki már mintegy beletörődve a szigetet sújtó csapásba, azt állította, hogy nem lehet mit tenni, meg kell szokni a kialakult helyzetet, és a romló viszonyokat.

– jelentette ki a csüggedt lakos, aki szerint ugyan segíteni kell a bajba jutottakon, de radikálisan csökkenteni kellene a szigetre érkező migránsok számát, ugyanis az illegális bevándorlók kárt okoznak a településen élőknek.

Többen elmondták, hogy a hotspot csak látszatmegoldás, mert a probléma a szigeten van továbbra is. Hiába terelik be egy zárt létesítménybe a migránsokat, ez nem nyugtatja meg a turistákat. Valószínű sok évnek vagy évtizednek kell majd eltelni mire a sziget visszanyerheti régi békés hírnevét, mondják a helyiek. De rögtön hozzáteszik, hogy amíg a szigetre érkeznek közvetlenül a migránsok, addig minden hiába, mert megmaradnak a félelmek, hogy ezek az emberek bármikor újra az utcákon éjszakázhatnak, hiszen a hotspot sokszor négyszer-ötször túlterheltebb, mint amire tervezték.