Elfogadta az Országgyűlés a 2024-es védelmi költségvetést

Budapest, 2023. március 31. A békepárti határozati javaslatról szóló szavazás eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 31-én. Az előterjesztést, amelyet az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői, 130 igen és 24 nem szavazat mellett fogadták el. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A parlament pénteki rendkívüli ülésén elfogadta a jövő évi költségvetést. A 2024-es büdzsé továbbra is fenntartja a rezsivédelmi rendszert a gazdaság és a családok védelmében, biztosítja az ország fizikai biztonságához szükséges forrásokat, fenntartja a családtámogatási rendszert, megvédi a már elért teljes foglalkoztatottságot és támogatja a további munkahelyteremtést, támogatja a beruházásokat, megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, garantálja a teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását. A büdzsé további államadósság-, és költségvetési hiány csökkenéssel számol. A tervezet szerint 4 százalék lehet a növekedés és 6 százalék az infláció. 
Vágólapra másolva!

A parlament pénteki rendkívüli ülésén elfogadta a jövő évi költségvetést.

A 2024-es büdzsé garantálja az ország biztonságát,

megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket, és a rezsicsökkentést,

miközben a települések számára is többletforrásokat biztosít. A 2024-es költségvetés éppen ezért védelmi költségvetés.

Mindnyájunk életét alapvetően befolyásolja a 2024-es védelmi költségvetés Forrás: MTI/Mohai Balázs

Varga Mihály korábban arról beszélt, hogy háborús időszakban folyamatosan bekövetkeznek váratlan események, de ahelyett, hogy "a vihar elvonulására várnánk, alkalmazkodni kell a viharos körülményekhez", ezért olyan költségvetést terveztek, amely számol az ismert veszélyekkel, mindenek előtt a háború elhúzódásával. Hangsúlyozta:

A biztonsághoz elengedhetetlen a pénzügyi stabilitás, ahhoz pedig egyrészt jól teljesítő gazdaságra, másrészt költségvetési fegyelemre van szükség - magyarázta.

Varga Mihály Forrás: MTI/Soós Lajos

Kifejtette:

Egyszámjegyű infláció

A miniszter kitért rá: a kormány elkötelezett amellett, hogy az inflációt az idei év végére egyszámjegyűre csökkentse, és 2024-ben az áremelkedés üteme 6 százalék lehet. A kormány 2024-re vonatkozóan 4 százalékos GDP-bővüléssel számol - tette hozzá. Azt is mondta:

A GDP-arányos államadósságot idén 69,7 százalékra, jövőre pedig 66,7 százalékra csökkentik, a költségvetési hiány tekintetében pedig 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számolnak 2024-ben.

Varga Mihály közölte: jövőre is a rezsivédelmi alap biztosítja a magyar családok és vállalkozások védelmét "a háború és a szankciók miatt elszálló energiaárakkal szemben", a honvédelmi alap pedig a haderő-fejlesztés folytatásáról, illetve felgyorsításáról gondoskodik.

Tovább csökken jövőre a költségvetési hiány Forrás: Getty Images/iStockphoto/lofilolo/Lolostock

Ennyiből gazdálkodhatnak a települések

Varga Mihály kijelentette: az önkormányzatok támogatására a 2024-es költségvetési törvényjavaslatban 1050 milliárd forint szerepel, ez az összeg 80 milliárd forinttal magasabb, mint a 2023. évi eredeti előirányzat. Az önkormányzatok a következő évben mintegy 4200 milliárd forintból gazdálkodhatnak, az adósságátvállalásnak és a növekvő adóbevételeknek köszönhetően pénzügyi helyzetük stabil – tette hozzá a tárcavezető.

- jegyezte meg a miniszter.

Brutális adóemelést hozna a baloldal

Egyéként a baloldali pártok módosító javaslatai közel 3200 milliárd forintos adóemelést jelentenének a jövő évi költségvetésben. Összesen 6528 milliárd forinttal borítanák fel a költségvetést, ebből közel 3200 milliárd forint adóemelést jelentene. A baloldali pártok javaslatai a vállalkozásokat sújtanák a legerősebben, a társasági adót például 9-ről 25 százalékra emelnék, amely többezer milliárd forintos terhet jelentene a cégeknek.

Bár a legtöbb módosító javaslatban még csak forrást sem jelöltek meg a baloldali pártok azok finanszírozására, a költségvetés 200 milliárd forintos tartalékát nyolcszor költenék el. A költségvetési hiányt ezzel 2,9 százalékról 10 százalék fölé növelnék.

Bizakodó a gazdaságfejlesztési miniszter

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy év végén az egy számjegyű infláció elérése azt jelentheti, hogy 2024 tavaszára a jegybanki kamatlábak is egy számjegyűvé válhatnak.

Ha összehasonlítjuk a kormány várakozásait a Magyar Nemzeti Bank elemzésével, van egy kisebb eltérés. Mi azt mondjuk, hogy jövőre 4 százalék lesz a növekedés és 6 százalék az infláció, addig a jegybank 3,5–4,5 százalékos GDP-bővülést tart reálisnak és 3-5 százalékos pénzromlást, tehát valamivel alacsonyabb inflációt és alacsonyabb növekedést prognosztizál. A fogyasztás mértéke lesz a kulcskérdés - tette hozzá.

Az energetikai fejlesztések támogatása felé mozdul a kormány Forrás: Getty Images/loveguli/Loveguli

Szólt arról is, hogy a GDP-arányos 2,9 százalékos hiány tartható, úgy, hogy a védelmi vonalakat nem kellett feladnunk, sőt erősödtek.

A gazdaságfejlesztési célban is történt változás, az építőipar helyett az energiaipari beruházásokat támogatjuk, ez összefügg egy új működőtőke-bevonzó-stratégiával - mondta a miniszter.