Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tombol a kánikula az egész országban - tovább tart az életveszélyes hőség, mint eddig hittük

Balaton Sound 2019 07.07. szombat 4. nap
Vágólapra másolva!
Hétfőn éjfélkor lépett életbe az ország egész területére kiadott másodfokú hőségriasztás, amely szerda éjfélig lesz érvényben. Mindez azt jelenti, hogy a következő napokban elviselhetetlen hőség lesz Magyarországon, az Origo által megkérdezett meteorológus szerint pedig az egész hónapra jellemző lesz az átlagon felüli hőmérséklet. Ugyan lesznek záporok, heves zivatarok, azonban jelentős lehűlést ezek sem fognak hozni, csupán még fülledtebbé válik a levegő. Szintén komoly problémát jelent a nagyvárosokban a trópusi éjszakák jelensége, amikor a hőmérséklet nem csökken 20 fok alá, vagyis még este sem tudnak rendesen pihenni az emberek. Belgyógyász szakorvos segítségével jártunk utána annak, hogy milyen veszélyei vannak a most tapasztalható kánikulának és elmondjuk, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy a nagyobb bajt elkerüljük. Az egyik megoldás az alkoholt vízre cserélni, a várost pedig vízpartra.
Vágólapra másolva!

Németh Lajos az Origónak elmondta, hogy a most tartó kánikula az idei nyár második hőhulláma, az első még júniusban négy-öt napig tartott. Aki abban bízik, hogy hamarabb hűvösebbre fordul az időjárás, annak csalódnia kell, hiszen a hosszabb távú előrejelzések szerint július egészében az átlagosnál melegebb időjárás várható.

Ez nem azt jelenti, hogy minden nap perzselő kánikula lesz, de a következő hetek az átlagosnál melegebb, 30 fok feletti időjárást hoznak. A meleget időnként egy-egy zápor, heves zivatar szakíthatja meg, a héten erre lehet számítani szerdán és csütörtökön is. Ezek viszont lényegesen nem fogják lehűteni a levegőt.

A tóparton könnyebben elviselhető a hőség Fotó: Rockstar Photographers

A meteorológus arról is beszélt, hogy amennyire változékony volt a június, most egy melegebb és légköri frontoktól mentes júliusi időszak következik, egészen a hónap végéig. Azt egyelőre nem lehet előrejelzi, hogy hány hasonló időszak lesz Magyarországon az idei nyáron. Augusztus végéig viszont nagy valószínűséggel még el kell rendelni hőségriadót. Hogy mikor, azt viszont csak néhány nappal a bekövetkezte előtt látható.

A mostani 35-38 fog Németh Lajos szerint szokatlanul melegnek számít a Kárpát-medencében, de a 30-35 fok közötti hőmérséklet az a szokásos júliusi hőmérséklet Magyarországon.

Az éghajlati modellek szerint egyre gyakoribb lesz a hőség és a forró napok száma Magyarországon, ezért egyre gyakrabban kell majd hőségriadót elrendelni. Tavaly és tavaly előtt viszont nem volt rendkívüli meleg, nem kellett az átlagosnál többször hőségriadót elrendelni.

A nagyvárosokban a héten számítani kell trópusi éjszakákra is, vagyis olyan éjszakákra, amikor nem süllyed 20 fok alá a hőmérséklet. A meteorológus kiemelte, hogy ezt a tartós hőséget az idős emberek, különösen a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők vészelik át a legnehezebben.

A nagyvárosokban az a jellemző, hogy a nappali 35 fok körüli hőmérséklet után a naplementét követően sem frissül a levegő, mert ami hőt a házak, az aszfalt, a sűrűn beépített térség elnyel, azt az éjszakai órákban sugározza ki. Ennek következtében romlik az alvás minősége, a hőség nagyban zavarja az emberek pihenését.

Sok folyadékot kell fogyasztani az elkövetkező napokban, de nem alkoholt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rendkívül veszélyes a kánikula, ezekre a dolgokra kötelező figyelni!

Dr. Bodócsi Réka belgyógyász szakorvos az Origónak elmondta, hogy a tartósan 30 fok feletti nappali hőmérsékletben az emberi szervezet nagy igénybevételnek van kitéve. Míg az egészségesek könnyebben alkalmazkodnak a meleghez, addig

különösen veszélyes a csecsemőkre, kisgyermekekre, szívbetegekre, magas vérnyomásban szenvedőkre, 65 évesnél idősebbekre.

Az ő esetükben fontos, hogy elegendő folyadékot - vizet és ne alkoholt - fogyasszanak, és a legmelegebb időszakban ne tartózkodjanak a napon. Ha a szervezet huzamosabb ideig ki van téve magas hőmérsékletnek, a hőháztartás felborulhat, melynek kapcsán az alábbi tünetek jelentkezhetnek: szédülés, gyengeség, fejfájás, izomgörcsök, alvás-és koncentrációzavar, ödémásodás, illetve megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata és felerősödik a gyulladási hajlam, például a lappangó gyulladások is belobbanhatnak - fogalmazott Dr. Bodócsi Réka belgyógyász szakorvos.

Az idősebbek számára különösen veszélyes a nagy hőség Fotó: Major Kata - Origo

A doktornő szerint ilyenkor kiszáradhatunk, mert az izzadás folyadék- és elektrolit vesztéssel jár, ami pótlás nélkül ilyen állapothoz vezet és napszúrást is kaphatunk, amelynek a tünetei abból adódnak, hogy a szervezet egyre kevésbé képes fenntartani a megfelelő belső hőmérsékletet. Sőt, akár hőkollapszus is előfordulhat, vagyis el is ájulhatunk a kánikulában.

"A hőség a vízháztartását könnyen felboríthatja, különösen azoknál, akik rendszersen vízhajtót szednek, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás, amivel nem szabad megvárni a szomjúságérzet megjelenését.

Az alkohol mellett a magas cukortartalmú italok fogyasztását is kerüljük, mert ezek vizet vonnak el a szervezetből.

A koffeintartalmú italok pedig vízhajtó hatásúak. Forró napokon a szerveztünk eneregiaszükséglete körülbelül 10-15%-kal csökken. Ami az étkezést illeti, naponta többször érdemes kisebb mennyiségeket enni kánikula idején, de nem mindegy, hogy mit. A kalória- és zsírdús ételek fogyasztása fokozza az izzazdást és a rossz közérzetet, ezért ezeket kerülni kell ilyenkor" - tette hozzá Dr. Bodócsi Réka.

Idén már 3874 tűz keletkezett a szabadban

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a hőség idején különösen fontos a tűzvédelmi előírások betartása, mert idén eddig már 3874 tűz keletkezett a szabadban, ezek során pedig több mint ezernyolcszáz hektárnyi terület égett le.

Az idei szabadtéri tüzek csaknem fele az erdő- és mezőgazdaságot érintette; több tűz keletkezett az aratással összefüggésben, harminc helyen összesen 3100 bála égett és 42 hektáron gabona vált a lángok martalékává.

Kigyulladt munkagépek miatt is riasztották a tűzoltókat; idén eddig 16 traktor, 11 kombájn, 3 bálázó és 4 mezőgazdasági rakodógép égett, illetve kilenc ember sérült meg.

A kánikulában még nagyobb veszélyt jelentenek a tüzek Forrás: MTI/Illyés Tibor

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, hanem az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében az ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a munka megkezdése előtt ajánlatos ellenőrizni a munkagépek kipufogórendszerét, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.

Az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.

Továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelésére, valamint a kombájnok földelésére, a munkagépek tisztán tartására - olvasható a közleményben.

Máshol még rosszabb a helyzet

Kevésbé ismert tény, hogy a kánikulák rengeteg ember halálát okozzák, ezért egyáltalán nem szabad félválról venni a jelenséget. A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet frissen közzétett tanulmánya szerint

Európa-szerte több mint 61 ezer, hőség okozta haláleset történhetett a tavaly nyári hőhullámok idején.

A kánikulában leginkább érintett mediterrán országok közül Olaszországban 18 010, Spanyolországban 11 324 haláleset történt tavaly, míg az Egyesült Királyságban 3469 ember vesztette életét a hőség miatt.

Olaszországban is elviselhetetlen a hőség Forrás: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Tegnap nem csak Magyarországon rendeltek el hőségriadót, hanem Spanyolországban is, ahol 17 tartományból 12-ben lesz rendkívüli meleg a következő napokban, helyenként a hőmérséklet akár a 45 fokot is elérheti.

Szintén tombol a kánikula Olaszországban, ahol az előrejelzések szerint a hőmérséklet majdnem az egész országban eléri a 40 fokot, de Szicíliában, Szardínia szigetén és az olasz csizma legdélibb részeiben a 45 fokot is meghaladhatja a forróság.

Nagyon oda kell figyelni a kiskedvencekre is

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos "arra hívja fel a figyelmet, hogy hőségriadó van érvényben, amely komoly veszélyt jelenthet az állatok egészségére és jóllétére".

Az extrém magas hőmérséklettel járó időjárási körülmények idején arra kéri az állattartókat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak háziállataik és a környezetükben élő állatok védelmére.

Az állattartóknak kiemelt felelősségük van a hőségriadó idején. A magas hőmérséklet kockázatot jelenthet a háziállatokra és a vadon élő állatokra egyaránt. Az állattartók szerepe rendkívül fontos a megelőző intézkedések meghozatalában.

A kánikula idején még inkább figyelni kell az állatokra Fotó: Major Kata - Origo

Az állattartó kötelessége, hogy az állatok számára elegendő mennyiségű friss ivóvizet biztosítson. Elengedhetetlen az árnyékos és megfelelő légmozgású hely kialakítása az állatok számára, ahol megvédhetik magukat a tűző naptól. Ez megvalósítható akár fák árnyékában vagy árnyékoló eszközök használatával is. Érdemes kerülni a magas hőmérséklet ideje alatt a sétát, hiszen ez a hőgután túl akár égési sérüléseket is okozhat az állatnak. Erre megoldást jelenthet a kora reggeli és késő esti mozgatás.

Fontos kiemelni, hogy az állatokat tilos zárt autóban hagyni időtartamtól függetlenül.

A gépjárművek belső hőmérséklete nagyon gyorsan emelkedhet, ami súlyosan veszélyeztetheti az állatok életét. Érdemes odafigyelni arra is, hogy az állat esetlegesen szed-e olyan gyógyszert, mely fényérzékenységet okoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről