Egyre több csaló akar pénzt szerezni az interneten – videó

Vágólapra másolva!
Egyre többször akarják az interneten átverni az embereket, megszerezni a személyes adataikat és leemelni a pénzüket a bankszámlájukról. A hatóságok bűnmegelőzési akciót indítottak, amellett, hogy júniusban is több csalót elfogtak egy nagy akción keretein belül.
Vágólapra másolva!

Egyre többször találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a csalók online próbálják meg átverni az embereket. Az ilyen típusú csalások visszaszorítására KiberPajzs néven közös kommunikációs együttműködést indított tavaly a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság.

Oláh-Paulon László r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője július 11-én egy sajtótájékoztatón először beszélt arról, hogy a rendőrség a megelőzésen kívül komoly nyomozásokat is folytat.

Elmondta azt is, hogy június 26-án, egy több vármegyét érintő akcióban több embert elfogtak pénzmosás és csalás miatt.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet nevében Marsi Tamás főosztályvezető a webáruházakkal kapcsolatos csalások két típusára hívta fel a figyelmet. Az egyik fajta, amikor

az oldalak valóban áruk eladásával foglalkoznak, de a megrendelt cikk helyett egy sokkal olcsóbb és rosszabb minőségű terméket kap a vevő, vagy egyáltalán nem kap semmit.

A csalás egy másik fajtája, amikor ne miws akarnak eladni semmit, a létrehozott webáruház pusztán adathalász oldalként funkcionál. Ezek a webáruházak onnan ismerhetőek fel, hogy szinte lehetetlen beazonosítani az üzletet vagy a kereskedőket, üzemeltetőket, nagyon hosszú kiszállítási idővel dolgoznak, feltűnően jó a termékek ár-érték aránya, és kizárólag kártyás fizetés lehetséges, az is csak előre. Az elmúlt időszakban egyre több olyan bejelentést kaptak a hatóságok, amikben

az eladó azt kéri a vevőtől, hogy telepítsen a számítógépére egy programot, ahol majd ki tudja fizetni az árut.

Ha ezt megteszi, akkor átveszik az irányítást az eszköze felett, ellopják személyes adatait és akár a bankszámláját is kifoszthatják.

Dr. Dorogi Rajmund, az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítésért felelős miniszteri főtanácsadója elmondta, hogy 2023-ban az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő és fogyasztóvédelmi területe is kiemelt figyelmet fordít az online csalásokra, ezért az év elején a minisztérium is csatlakozott a KiberPajzs programhoz.

KiberKedd elnevezéssel május elején figyelemfelhívó, tájékoztató kampányt indítottak azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben fel tudják hívni a figyelmet a veszélyekre.

Az Áldozatsegítő Központ közösségi média felületein minden kedden olyan témákat helyezett fókuszba, mint például a „nigériai típusú csalás", a wangiri, a vishing, a phishing és a smishing.

A KiberKedd kampányhoz 2023. augusztus 8-ától a többi szervezet is csatlakozik, így minden hónap első keddjén a program valamennyi résztvevője egyszerre fog kommunikálni a saját csatornáikon a digitális biztonság témakörében. A tájékoztatáson, megelőzési üzeneteken túl a főtanácsadó hangsúlyozta, hogy ha valaki bajba került, keresse fel a legközelebbi Áldozatsegítő Központot vagy Pontot, illetve hívja az éjjel-nappal ingyenesen elérhető Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon - írja a Police.hu.