Pokoli kínok között kellett egy beteg borsodi asszonynak meghalnia

ököl illusztráció
ököl illusztráció
Vágólapra másolva!
Előbb leütötte és többször belerúgott az eszméletlen, 87 éves nőbe, majd rágyújtotta a házat egy férfi két évvel ezelőtt, amiért egy nem jogerős ítélet szerint sohasem szabadulhat ki a fegyházból. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az első fokú ítélet megváltoztatását, a bűncselekmény súlyosabb minősítésének megállapítását indítványozta, a gyilkos és védője szerint eltúlzott az ítélet.
Vágólapra másolva!

Egy nehezen mozgó, rosszul látó nyugdíjas egyedül lakott az otthonában, amelyet a betegségei miatt csak ritkán hagyott el. Egy férfi ismerte, mivel korábban többször megkérte rá, hogy vásároljon be neki. Amikor az idős asszony beengedte a házába, a jószándékúnak nem mondható bevásárló különböző értéktárgyakra figyelt fel. Mivel nem volt állandó jövedelme, elhatározta, hogy ezeket ellopja.

2021. szeptember 24-én hajnalban az emeleti ablakon keresztül bemászott a nő házába, és értékek után kutatott, mire az asszony felébredt és felkelt az ágyból. A betörő tartott attól, hogy az asszony felismeri,

ezért elvett a kamrából egy franciakulcsot, és többször fejen ütötte vele a nyugdíjast.

Az asszony elvesztette az eszméletét, és a földre esett.

A támadója ekkor sem hagyta abba, még legalább kétszer belerúgott,

aztán az éjjeli szekrényről felkapta áldozata hatvanezer forintot érő fülbevalóját és a nála lévő öngyújtóval meggyújtott egy takarót és egy ajtótokot. A magatehetetlen nőt otthagyta a lángokban álló házban, és elment a kocsmába, ahol eladta a fülbevalót hétezer forintért. A tűzhöz a házhoz érkező ételfutár hívta ki a tűzoltókat. Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint az idős asszony halálát füst-, és szén-monoxid mérgezés okozta.

illusztráció Forrás: pixabay.com

A Miskolci Törvényszék nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és magánlaksértés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a visszaeső férfit azzal, hogy büntetéséből legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A férfi és védője szerint eltúlzott az életfogytiglani büntetés, ezért fellebbeztek, akárcsak az ügyészek, bár ők a gyilkos terhére. Azt kérték, hogy a különös kegyetlenség kiejezés is kerüljön az ítéletbe minősítő körülményként. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség iratában ezt azzal indokolták, hogy a férfi "mindvégig céltudatosan cselekedett, tettét egyértelműen a pénzszerzés motiválta. A gátlástalan elkövetőt a tűz gyújtását követően egyáltalán nem érdekelte az a körülmény, hogy a még élő, idős, magatehetetlenné vált sértettet a saját házában éri a tűzhalál vagy a fulladásos halál, ezért cselekménye nemcsak nyereségvágyból, hanem különös kegyetlenséggel elkövetettként is minősül. Az életfogytig tartó fegyházbüntetés enyhítésének törvényes indoka nincs. Végleges kirekesztése a törvénytisztelő emberek közösségéből a társadalom védelme érdekében nem mellőzhető" - írták. Az ítélet elleni fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.