Elcsalták az adót egy pékségben Kaposváron

rendőrség, rendőrautó, illusztráció
Vágólapra másolva!
Költségvetési csalás minősített esete és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészségen azzal a negyvenes éveiben járó cégvezető nővel és a cég könyvelőjével szemben, akik egy sütőipari cég általános forgalmi adójával ügyeskedtek.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az asszony és férje kenyér és pékáru gyártásával, illetve élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást üzemeltetett úgy, hogy a cégvezetéssel kapcsolatos feladatokat a nő látta el.

2018-ban a cégvezető azért, hogy a vállalkozás árbevételét eltitkolja az adóhatóság elől,

két negyedévre nem adta át teljesen a cég bevételeiről szóló számlákat a könyvelőnek,

aki emiatt olyan Áfa bevallásokat nyújtott be a NAV-hoz, melyekben a fizetendő és levonható általános forgalmi adó a cégre nézve a valóságnál kedvezőbben alakult.

A cégvezető közel 2 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

illusztráció Forrás: police.hu

Az ezt követő időszakban a cégvezető már rendben átadta a bizonylatokat a könyvelőnek, aki az átvett számlákat hiányosan, vagy egyáltalán nem könyvelte el, ezzel nem teljesítette munkaköri kötelességét.

Ennek következtében a férfi többször „nullás" negyedéves ÁFA bevallást nyújtott be, amivel több mint 9 millió forint adóhiányt okozott.

Ezen kívül számvitel rendje megsértése miatt is felelniük kell, mivel volt olyan gazdasági év, ahol a könyvelő nem készítette el a cég könyvelését, míg egy másik évben az éves beszámolót mulasztották el közzé tenni. Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában mindekettejükkel szemben börtönbüntetés, pénzbüntetés és a cégvezetői tevékenységtől, illetőleg a könyvelői foglalkozástól eltiltás kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel.