Szijjártó Péter: A jelenlegi világgazdasági változások bizonyítják a keleti nyitás sikerét

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter és Kruppa László vezérigazgató kezet fog a BorsodChem új üzemének átadásán.
Vágólapra másolva!
A jelenlegi világgazdasági változások bizonyítják a keleti nyitás stratégiájának helyességét, amelynek nyomán mára Magyarország vált a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontjává - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Berentén.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai Wanhua tulajdonában lévő BorsodChem Zrt. üzemátadásán arról számolt be, hogy a vállalat 160 milliárd forintos beruházássorozata nyomán új hőerőművet és három vegyi üzemet, 240 ezer tonna éves kapacitású nitrobenzol üzemet, 200 ezer tonna kapacitású anilin üzemet és 90 ezer tonna éves kapacitású tömény salétromsav üzemet létesít 1,4 milliárd forint állami támogatással.

Kiemelte, hogy az utóbbi években történelmi jelentőségű átalakuláson ment keresztül a világgazdaság, és ennek egyik legszembetűnőbb eredménye a Kelet szerepének rendkívüli megnövekedése.

Rámutatott, hogy Kína bruttó hazai terméke (GDP) mostanra meghaladta az Európai Unióét.

Szijjártó Péter és Kruppa László, a BorsodChem vezérigazgatója kezet fog az új üzem átadásán. Forrás: MTI/Vajda János

Mint mondta, 2010-ben Kína részesedése a világ GDP-jéből még csak 8 százalék volt, mára azonban ez 18 százalékra nőtt. Arra is kitért, hogy ekkoriban globálisan a beruházások 81 százalékát nyugati, 19 százalékát pedig keleti tőkéből finanszírozták, mára azonban ez az arány is megfordult.

- közölte.

- tette hozzá.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy mára Magyarország vált a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontjává. Ennek alátámasztására tudatta, hogy 2020 után idén is Kínából érkezik a legtöbb beruházás hazánkba.

Hangsúlyozta, hogy ennek következményeként a kétoldalú kereskedelmi forgalom is rekordot döntött 13 milliárd dollárral tavaly.

Kiemelte, hogy Magyarország a kontinensen a legjobb beruházási környezetet biztosítja a kínai vállalatok számára.

- fogalmazott.

A miniszter aláhúzta, hogy ezen beruházásokat

- tette hozzá.

Kiemelte, hogy a vállalat úgy bővíti a kapacitásait, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről is be tud számolni.

- szögezte le.

Átadták a BorsodChem új üzemét Berentén. Forrás: MTI/Vajda János

Rámutatott, hogy h

azánk egyike a világ azon huszonegy országának, amelyek úgy voltak képesek növelni gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentették a károsanyagok kibocsátásukat.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar vegyipari teljesítménye tavaly 33 százalékkal bővült, s ezzel átlépte a tízmilliárd forintos álomhatárt, ráadásul a szektor 56 százalékos exporthányaddal dolgozik.

- mondta.

- mutatott rá.