Szijjártó Péter: Fontos, hogy minden országnak azonos feltételeket kelljen teljesítenie az EU-csatlakozáshoz

Vágólapra másolva!
Fontos, hogy minden államnak azonos feltételeket kelljen teljesítenie az európai uniós csatlakozáshoz, ne legyenek gyorsítósávok, ehelyett világos és tisztességes szempontrendszerre van szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tiranában.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az albán kollégájával, Olta Xhackával folytatott tanácskozását követően arról számolt be, hogy európai integrációs együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek alapján Magyarország két szakértőt küld Albániába az "elfogadhatatlanul lassú" EU-csatlakozási folyamat gyorsítása érdekében.

- mondta.

- tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy több tagállam is gyorsított eljárásban venné fel Ukrajnát az EU-ba, Szijjártó Péter rendkívül fontosnak nevezte, hogy

- szögezte le.

A miniszter tudatta, hogy ezen felül vízipari együttműködési szerződést is kötött a két ország. Kiemelte, hogy a Fővárosi Vízművek fogja kidolgozni a tiranai vízművek igazgatási és irányítási rendszerét, és ami szavai szerint még ennél is fontosabb, hogy megállapodtak arról, hogy a GÉMTECH nevű magyar vállalat ötmilliárd forintos beruházás keretében tíz megawattos napelemparkot telepíthet Albániában, amihez a magyar kormány 2,5 milliárd forintos támogatást biztosít.

- mutatott rá.

Kitért arra is ezután, hogy a magyar gazdasági teljesítményt nagyban befolyásolják a hazánkba irányuló beruházások, illetve az is, hogy a magyar vállalatok milyen sikereket tudnak elérni a külpiacokon.

- hangsúlyozta.

Majd kiemelte, hogy Albánia erre tökéletes példa, ugyanis mára három rendkívül fontos ágazatban is magyar cégé a piacvezető szerep.

A telekommunikációs szektorban a 4iG 57 százalékos részesedésre tett szert, a bankszektorban az OTP a hitelállományt illetően a harmadik legnagyobb szereplő, a WizzAir pedig 51 százalékos részesedéssel piacvezető, így Albánia két repülőteréről immár 61 célállomásra indít járatokat a légitársaság - sorolta.

- összegzett.