Elfogták egy embercsempész banda vezetőjét

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség indítványára kibocsátott európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján - a magyar és román igazságügyi hatóságok közös akciójában - elfogták azt a román férfit, aki a megalapozott gyanú szerint egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-hálózathoz kapcsolódó, lokális bűnszervezetet irányított.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség csütörtöki tájékoztatása szerint a román férfi legkésőbb 2022 februárjában hozta létre azt a jellemzően Románia, Magyarország és Ausztria területét érintő bűnszervezetet, amelynek működése egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-hálózat tevékenységéhez kapcsolódott.

Az elsősorban románokból és magyarokból álló bűnbanda a román férfi irányítása és utasításai alapján az Európai Unió területén illegálisan tartózkodó külföldieket csempészett Romániából vagy Szerbiából kiindulva Magyarországon keresztül Ausztriába.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bűnszervezet tagjai az út alatt sanyargatták a csempészett embereket. Az egyik tavaly augusztusi szállítás során, a raktér túlzsúfoltsága, az út hossza és a nyári meleg miatt a csempészett emberek

nem jutottak elegendő levegőhöz, ami miatt egyikük meghalt.

A magyar eljárásban eddig 10 gyanúsított van, ezek főleg szervezők és sofőrök, akik közül hét embert már letaróztattak, kettő már börtönben ül, egy ember pedig bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll.

A sikeres felderítés és elfogás érdekében a magyar és a román igazságügyi hatóságok részvételével 2023 májusában közös nyomozó csoport alakult, amelynek tevékenységét az EUROJUST koordinálta és támogatta. A bűnszervezet vezetőjének elfogása érdekében - a Fővárosi Főügyészség indítványára - a bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki, amely alapján a román hatóságok a napokban elfogták a gyanúsítottat. A férfit átadták Magyarországnak, mivel itt indult vele szemben eljárás.