Vágólapra másolva!
A kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára eltörölheti a fix áron kötött energiaszerződéseket, ezzel jelentős mértékben csökkentve az inflációt - írja a vg.hu.
Vágólapra másolva!

Parragh László, az MKIK elnöke a lapnak nyilatkozva elmnondta, hogy a kezdeményezés a kis- és közepes vállalatok körére vonatkozik, amelyek 2022 nyár végén és ősz elején az energiakrízis csúcsán kiszolgáltatottak lettek az akkorra csúcsosodó energiakrízisnek, valamint sok esetben az energiaszolgáltatóknak. „

– mondta Parragh László. Szerinte a nagyobb társaságoknak annyival könnyebb volt, hogy jobb kondíciókkal néztek szembe a kialakult helyzettel és rendelkezésükre álltak kapacitások az energiavásárlásaik átgondolt megtervezéséhez, ez azonban a kisebb vállalkozásoknál nem adott.

Az MKIK javaslata azt is tartalmazza, hogy a válalkozások a költségcsökkenést építsék be az áraikba és adják tovább a fogyasztóknak. Ezzel érdemben mérséklődnének a végfelhasználói árak, mindennek pedig jelentős hatása lehetne az infláció csökkentésére.

– fogalmazott az MKIK elnöke.

A kormány alapvetően jogszabállyal nyúlhat bele ezekbe a megállapodásokba. Három lehetőség van:

• egyrészt – és ez a legvalószínűbb – azt vennék alapul, hogy a teljes működési költségen belül az energiaköltség milyen aránnyal van jelen. Meghúznának egy százalékos határt, ami fölött életbe lépne a kormányzati beavatkozás,
• Másrészt mérlegelhetik, hogy a kormányzati segítség bizonyos éves energiaszükséglet fölött járna,
• Harmadrészt ezeket kombinálva is megszülethet a jogszabály, akár ágazati/iparági kikötésekkel

A program kifejezetten a fix áras energiaszerződésekre vonatkozna, elsődlegesen az áramra.

A részletek itt olvashatók.