Nagy-Vargha Zsófia: A fiatal tehetségekre alapozhatjuk az ország jövőjét

érettségi, 2023, történelem, Piarista Gimnázium, Budapest, írásbeli, budapesti Piarista Gimnázium
Vágólapra másolva!
Magyarországnak vannak olyan kincsei, amelyekre nemcsak büszkék lehetünk, hanem az ország működését is alapozhatjuk rájuk, ezek pedig a fiatal tehetségek - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Gödöllőn.
Vágólapra másolva!

Nagy-Vargha Zsófia az I. Grassalkovich Országos Történelem Verseny döntőjének megnyitásakor méltatta Gödöllő szerepét, amely minden magyar számára fontos határon innen és túl is.

Felidézte, hogy a 18. században Gödöllő gazdag bírtokosa építtette fel Magyarország jelenleg legnagyobb alapterületű barokk kastélyát. Ez a kastély az 1848-as szabadságharc idején Windisch-Grätz szálláshelye, majd az isaszegi csata után Kossuth Lajos főhadiszállása volt, az első világháború végén pedig IV. Károly király itt értesült a monarchia összeomlásáról - emlékeztetett a kastély gazdag történelmére a helyettes államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia beszélt arról, hogy a történelmi versenyt a megálmodói úgy szervezték meg, hogy ne csupán egy ismereti verseny legyen, hanem élményt is nyújtson a résztvevőinek.

Az I. Grassalkovich Országos Történelem Verseny tematikája a 17. és a 18. századi magyar és nemzetközi történelem köré épül, amelyet a versenyzők Grassalkovich I. Antal szemüvegén keresztül szemlélhetnek. A verseny a résztvevők tárgyi tudásán túl a logikai gondolkodásukra, az érvelési képességükre, valamint a kreativitásukra is súlyt helyez - olvasható a tortenelemoktatok.hu oldalon.