Gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el a kormány - mutatjuk a legfontosabb lépéseket

Kormányinfó, 2023.06.19., Gulyás Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
A háború miatt rendkívül megemelkedett energiaárak legyengítik a gazdaságot, óriási terhet jelentenek a vállalkozásoknak. A kormánynak minden eszközzel élnie kell, ami lendületet visz a gazdaságba, hogy meg tudja őrizni a munkahelyeket és a gazdasági növekedést, ezzel a költségvetési forrásokat is - mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki több intézkedést is bejelentett. Árplafont vezet be a kormány az áramra három szektorban, az árplafont július 1-jétől nettó 200 euró/megawattórában állapítják meg, és a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra, valamint a raktározásra, szállításra vonatkozik. Olyan szektorokról van szó, amelyek a gazdaság teljesítményére és az inflációra a legnagyobb hatással vannak, mivel ezek termelő tevékenységek. Miután egyeztettek az iparkamarával, az intézkedés több mint ötezer vállalkozást érint, és 40 milliárd forintot ad rá a kormány. A gazdaságvédelmi akciótervbe illeszkedő döntésként a kormány arról is határozott, hogy lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását hidegélelemre. Kiemelte: augusztus 1-jétől december 31-ig erre korlátlanul lesz lehetőség, és ezzel egyidejűleg azt is lehetővé teszik, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretét, amelynek maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék a kedvezményes szabályoknak megfelelően. A gyógyszerforgalmazó cégek esetében a kormány arról döntött, hogy július 1-jétől az extraprofitadójuk felét leírhatják, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják.
Vágólapra másolva!

A háború új szakaszába lépett; nem könnyebb, hanem nehezebb lesz a helyzet – jelentette ki Gulyás Gergely a hétfői Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: a kormány álláspontja, hogy mindenkinek az érdeke, hogy mielőbb béke legyen. Szerinte az, ha megvalósulna az azonnali tűzszünet, melyet a magyar kormány szorgalmaz, az infláció mérséklődéséhez és megszűnéséhez vezetne. Gulyás Gergely kiemelte:

Gulyás Gergely: Magyarország nyíltan képviseli a békepárti álláspontot Fotó: Polyák Attila - Origo

Védelemre megy a GDP 2 százaléka

A legfontosabb, hogy Magyarországnak legyen 2024-es költségvetése, ami garantálja az ország biztonságát. Elegendő forrást biztosítunk ahhoz, a rendszerváltás óta először, hogy a NATO-vállalásainknak is megfeleljünk: ez azt jelenti, hogy a védelmi kiadások 2 százalékát teszik ki a magyar GDP-nek – fogalmazott a miniszter.

Gazdaságvédelmi akcióterv: árplafon az áramárra több területen

A miniszter szerint a rendkívül megemelkedett energiaárak komoly terheket jelentenek a magyar vállalkozásoknak, ezért minden eszközzel élni kell, ami lendületet vihet a gazdaságba. Ez volt az alapvető filozófia akkor is, amikor egy gazdaságvédelmi akciótervet fogadtunk el – mondta.

Éppen ezért három területen – feldolgozóipar, szálláshely-szolgáltatás, raktározás-szállítás – is árplafont vezetnek be, és a legmagasabb árat nettó 200 euró/megawattban állapítják meg.

Ez az intézkedés több mint 5000 vállalkozásnak segít, és több mint 40 milliárd költségvetési kiadást jelent.

Cserébe azt várják, hogy ezek a cégek növeljék a gyártási kapacitásaikat, és ne emeljék az árakat – jelezte a miniszter.

A fix áras áramárszerződések esetében jelentős csökkentés lesz július 1-től Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Gazdaságvédelmi akcióterv: segítség a SZÉP-kártyákhoz

A második döntés, hogy 2023. augusztus elsejétől december 31-ig lehetővé teszik a SZÉP-kártyával való fizetést hidegélelmiszerekért is. Ezen felül lehetővé válik az is, hogy a munkáltatók a SZÉP-kártya-keretet további 200 ezer forinttal emeljék. A miniszter kiemelte:

a gyógyszerforgalmazókra vonatkozik a gazdasági akcióterv harmadik pontja.

Július 1-jétől a 40 százalékos extraprofitadóból 20 százalékot leírhatnak, ha azt kutatásra fordítják. A gyógyszergyártóknál, ha kutatás-fejlesztésre fordítják az extraprofitadót, annak 50 százalékát leírhatják.

Gulyás Gergely: Brüsszel migránskvótát tervez

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: továbbra is az a véleményük, hogy a migránskvóta veszélyes. Magyarországot ez hátrányosan érintené, ami ellen küzdeni kell.

A miniszter kérdésre kifejtette:

Szerinte a jelenleg kitűzött arány bármikor megemelhető. Magyarországnak kellene a határrendészeti eljárások 28 százalékát elvégeznie, ami nagy nehézséget jelentene az országnak – fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta: nincs még végleges döntés a kérdésben.

Az Origo azon kérdésére, hogy lát-e esélyt arra, hogy a miniszterelnökök tanácsának ne egyhangúan, hanem a minősített többség elve alapján kelljen döntenie a kötelező migránskvótáról, Gulyás Gergely kifejtette: ezen a lépésen már túl vannak, a minősített többség elve alapján a tanács döntött. Most az a helyzet fog előállni, hogy a parlament is megfogalmazza majd a saját javaslatait az elfogadott jogszabállyal kapcsolatosan. Ezek azonban nem jó irányba fogják vinni az ügyet, mert azok mind migránsbarát javaslatok lesznek. Hozzátette,

Az uniós pénzek ügyével kapcsolatban a miniszter közölte: a labda Brüsszel térfelén pattog, mivel hazánk a vállalásait teljesítette. – Hazánk az utolsó mérföldkövet is a EB által visszaigazolt módon teljesítette, tehát az Európai Bizottságnak július elején számlákat is küldhetünk. De politikai döntés kérdése, mikor szedik össze a bátorságukat ahhoz, hogy az EP-ben ülő magyar ellenzéki politikusok ármánykodása ellenére, jog szerint odaadják a magyaroknak járó pénzeket – mutatott rá.

A kormány továbbra is elutasítja a kötelező migránskvótát Forrás: AFP/Csaba Segesvari

A baloldali képviselők nem ismerik a törvényt

Gulyás Gergely kiemelte: a pedagógus-életpályamodellről szóló vitában látható volt, hogy a baloldali képviselők nem ismerik a törvényt.

– fogalmazott a miniszter. Részletezte, hogy a törvény tartalmaz 10 hét szabadságot, és 24 órában határozta meg a kormány a tanítási kötelezettség óraszámát.

David Pressman amerikai nagykövet Budapest Pride-on mondott beszédére úgy reagált: Magyarország egy szabad ország, ahol mindenki azt mond, amit akar.

A miniszter arra, hogy Soros György birodalmát fiának, Alex Sorosnak adta át, annyit mondott, hogy nem tudjuk, hogy a migránskvóta erőltetése nem pont az átadás-átvétel része-e.

Zajlik a kötelező akciózás a boltokban Forrás: Pixabay

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta:

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy a következő kormányülésen dönt a kormány a június végével lejáró árstopokról.

A miniszter elismerte, hogy jelenleg kevesebb az építőipari megrendelés, de reménykedik abban, hogy 2025-ben már a megrendelések, főleg az államiak száma is növekedni fog. Elhangzott, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal és a Költségvetési Tanáccsal közösen keresnek olyan alternatív megoldást, amivel csökkenthető az az összeg, amit a jegybank vesztesége miatt az államnak kell vállalnia.

A dollárbaloldal továbbra is a tanári béremelés ellen lobbizik

A CDU több képviselőjével, volt kancellárjelölttel találkozott Gulyás Gergely Németországban múlt héten. A miniszter szerint mindenki ismeri a magyar-német kapcsolatok bonyolultságát. Vannak politikai viták, mert alapvetően másként képzeljük el Európa jövőjét - tette hozzá. Az EU-ban azonban szövetségesek és partnerek vagyunk - mondta a miniszter.

Nem látszik, hogy a következő hónapokban komoly esély lenne egy esetleges béketárgyalásra az orosz-ukrán háborúban - mondta egy másik kérdésre a miniszter.

A dollárbaloldal továbbra is a tanári béremelések ellen küzd Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Brüsszelben nettó hatmilliót keresnek a baloldali képviselők, ezért is érthetetlen, miért nem támogatják, hogy a tanárok többet keressenek - mondta a miniszter.

Eddig szavazhatnak az új életpályamodellről

Kiemelte azt is: hogy az Unióban nincs őszinte párbeszéd a menekültkérdésről, nem is lehet erről szabadon véleményt nyilvánítani. Problémát jelent az is, hogy a jelenlegi rendszerben a migrációt, a menekültügyet és a munkaerő-problémákat összekeverik az Unióban, majd leszögezte azt is, hogy Magyarországnak nincs olyan kötelezettsége, hogy az innen számított nyolcadik-tizedik ország menekültjeit befogadja.

Eddig 1 millió 125 ezren ukrán menekült érkezett Magyarországra

– derült ki a miniszter egy kérdésre adott válaszából.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely arról is beszélt: elképzelhető, hogy új eljárást kell lefolytatni a Ryanair ügyével, a légitársaságokat érintő adóval kapcsolatban.

Közölte azt is: az biztos, hogy július 7-én vége a parlamenti ülésszaknak, addig a pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvénytervezetről is szavazni fognak.

Július 7-ig szavaz az Országgyűlés a tanári életpályamodell-törvényről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem lep meg, hogy a baloldali szavazók is ellenzik a kötelező migránskvótát - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Az Oroszország által Magyarországnak átadott kárpátaljai hadifoglyokkal kapcsolatban Gulyás Gergely közölte: az átadott tizenegy ember jogi értelemben már nem minősül hadifogolynak. Mint kiderült, az ortodox egyház a máltaiakkal együttműködve szállította Magyarországra a hadifoglyokat. –

– részletezte.

Gulyás: Ilyenre kevés példa volt a magyar politikatörténetben

Nem örülünk neki, ha valaki elhagyja a tanári pályát, de mindent elkövettünk a jó szabályozás kialakítása során - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

- tette hozzá. Egy másik kérdésre elmondta, hogy július 1-től jelentős ápolói béremelés történt, míg az orvosok esetében ez már korábban megtörtént. A fő cél a továbbiakban, hogy a most végzett orvosok minél nagyobb számát itthon tartsák - mondta a miniszter.

Arra, hogy a PDSZ Brüsszelhez fordult a státusztörvény miatt, a miniszter úgy vélekedett: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete politikai képviseletet lát el. A magyar baloldallal való szövetségüket jól bizonyítja az is, hogy 3-4 nappal a választások előtt együtt tüntettek. Gulyás Gergely kijelentette, hogy az Európai Bizottságnak semmi köze nincsen a magyar oktatáshoz, ez nemzeti hatáskör. De a kormány tett egy gesztust feléjük, és kiküldte a törvénytervezetet a bizottságnak.

A múlt heti demonstrációt pedig úgy értékelte:

Hozzátette: abban a hisztériakeltésben, ami a törvénytervezet körül zajlik, legkevésbé a pedagógusok vesznek részt.

Világos célja volt, hogy az embercsempészeket szabadon engedte a kormány, mert óriási terhet jelentett az államháztartásnak, valamint később még kártérítést is fizetnie kellett volna az államnak a börtönzsúfoltság miatt - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Egy másik felvetésre azt mondta, hogy több ezer munkavállalóval bíró intézményeknek nem feltétlenül a belvárosban kell lennie bérleményben, és ezért volt szükséges a Bosnyák téren lévő ingatlanfejlesztésbe beszállnia az államnak.