KDNP: Fontos megőrizni a nemzeti egységet és magyarságunkat

Trianon, békediktátum, világháború
Apponyi Albert érveire nem voltak kíváncsiak a győztes hatalmak.
Vágólapra másolva!
A nemzeti összetartozás napja rávilágít arra, hogy milyen fontos megőrizni a nemzeti egységet és magyarságunkat - írta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciójának vezetője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Simicskó István felidézte: 1920. június 4-én, a versailles-i Kis-Trianon kastélyban került sor az első világháborút lezáró békeszerződés aláírására a szuverenitását mintegy négy évszázados idegen uralom alól éppen csak visszaszerző Magyarország, és az antant hatalmak között. Az utókor joggal tartja békediktátumnak, hiszen hazánknak igazából nem volt beleszólása a feltételek alakításába - mutatott rá.

Hozzátette:

a nemzet talán legnagyobb tragédiáját leginkább a nagyhatalmak szűklátókörűsége és a szomszédos országok mohósága idézte elő, de nem hagyható ki a sorból az ország védelmét a kritikus helyzetben feladó, vezetésre tökéletesen alkalmatlan Károlyi Mihály, illetve a Tanácsköztársaság ámokfutása sem.

A trianoni békediktátum aláírásának napja több mint száz éve a magyar történelem egyik legszomorúbb dátuma. Igazságtalansága még fájdalmasabbá teszi a tényt, hogy a nagyhatalmak tudatosan feldarabolták, meggyengítették az országot - közölte.

- fogalmazott. Él Európa közepén egy sok küzdelmet átélt nép, amely újra és újra bebizonyítja a világnak, hogy a keresztény hitre épülő nemzetünk képes felülemelkedni a nehézségeken, képes megvédeni az értékeit és kitartóan tud küzdeni érdekeiért - hangsúlyozta.

Felháborodással fogadta a lakosság az igaztalan döntést, Szegeden tüntettek a trianoni békediktátum ellen. Forrás: Fortepan/Fődi Gábor

- írta a frakcióvezető. Simicskó István szerint az elmúlt években szimbolikusan és a honosítási törvénynek köszönhetően valóságosan is újra egyesült a nemzet. A határon kívül rekedtek és leszármazottaik hivatalos formában is kapcsolódhatnak az anyaországhoz, megtapasztalhatják a magyarsághoz tartozás élményét. Hangsúlyozta:

több mint 1,2 millió új honfitársunkkal hiszünk abban, hogy azok az értékek, amelyek meghatározói, alapjai gondolkodásunknak, kultúránknak, ma is érvényesek és gazdagítják, erősítik az európai népek közösségét.

- fogalmazott Simicskó István.