Az iCon gazdaságpolitikai konferencián tartottak előadást a Századvég szakértői

iCon gazdaságpolitikai konferencia, Tarcal, Tokaj, Andrássy Kúria & Spa, Európa, Magyarország, vidék, 2023.06.17.
Schultz Gábor, vidékfejlesztési üzletágvezető, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.
Vágólapra másolva!
Szombat délután a Századvég szakértői előadást tartottak a Tarcalon megrendezett iCon nevű  gazdaságpolitikai konferencián. A háromnapos konferencián elsősorban a tokaji térség fejlesztési lehetőségeiről valamint gazdaságpolitikai témákban tartanak előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket a meghívott előadók. A Századvég délutáni blokkjában 3 előadás hangzott el, amelynek a tematikája: Európa jövője, az energiaválság, Magyarország és a vidékfejlesztés volt. Előadást tartott Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese, Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője és Schultz Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vidékfejlesztési üzletágvezetője.
Vágólapra másolva!

Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese Európa jövőjéről tarott előadást a konferencián.

Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Merre tart Európa? Mely témák határozzák meg leginkább az európai közbeszédet? Képviseli-e az európai politikai elit az állampolgárok többségének akaratát? Egyedül van-e Magyarország a békepárti és szankcióellenes álláspontjával? Ezeket és még sok más izgalmas kérdést vizsgál a Századvég Európa Projekt kutatása, melynek eredményei segítenek megérteni e konfliktusokkal és kihívásokkal terhelt időszak politikai folyamatait mind hazánk mind az európai országok vonatkozásában. Az elnökhelyettes adatokkal alátámasztva mutatta be, hogy jelen helyzetben

mit gondolnak az emberek a szankciókról, a gazdasági válság kezeléséről, az energetikai helyzetről és a háborúról.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ezt követően Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője az energiaválságról tartott előadást. Előadásában több kérdést is boncolgatott a szakértő. Többek között arra kereste a választ, hogy 2021-ben kialakult ártüske az csak egy egyszer előforduló sokkhatás volt, amely semmilyen komoly dologra nem utalt, vagy az első komoly jele volt annak, hogy nagyon súlyos struktúrális problémák vannak az európai energiapolitikában.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A szakértő arról is szólt, hogy milyen helyzetben érte az EU-t a 2021 őszén kirobbanó energiaválság, mik voltak azok a hajtóerők, amelyek az elmúlt időben meghatározták a gáz árának mértékét, valamint hogy mik azok a kérdések, amelyek befolyásolják majd az európai energiapolitika alakulását.

Végezetül Schultz Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vidékfejlesztési üzletágvezetője a vidék helyzetéről és felértékelődött szerepéről beszélt az előadása folyamán.

Schultz Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vidékfejlesztési üzletágvezetője Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Mint mondta, a vidék az elmúlt évtizedben jelentősen felértékelődött, van egy vidéki reneszánsz, egy kiáramlás. Ismertette, hogy egyrészt a pandémia megmutatta, hogy a vidéken élés egy magasabb hozzáadott értékké vált.

A pandémiát követően is megmaradt a vidék pozitív attitűdje. A háború, és az abból adódó piaci konfliktusok is felértékelték a vidék fontosságát, ennek van egy technikai és egy élelmiszerbiztonsági része, amivel foglalkozni kell - emelte ki.

Előadásában bemutatta a mindezt alátámasztó századvéges vidékkutatás adatait, amely olyan kérdésekre ad válaszokat, hogy mit gondolnak az emberek a vidékről, a vidékiségről, ki mennyire vallja magát vidékinek, negatív vagy pozitív attitűddel áll a vidékiségéhez, mi jut eszébe a vidékről negatív és pozitív értelemben egyaránt.