A magyarok többsége szerint korrupció övezi az uniós bürokráciát

Eva Kaili, Guy Verhofstadt, Manfred Weber, Ursula von der Leyen, montázs
Eva Kaili, Guy Verhofstadt, Manfred Weber, Ursula von der Leyen
Vágólapra másolva!
A magyarok 68 százaléka korruptnak tartja a brüsszeli politikai elitet, továbbá a megkérdezettek a korrupciót tekintik a legnagyobb problémának az Európai Unió brüsszeli vezetésével kapcsolatban - ez derül ki a Századvég júniusi kutatásából. A felmérés a brüsszeli elit tevékenységével összefüggő lakossági attitűdöket térképezte fel.
Vágólapra másolva!

Megvesztegethető a brüsszeli politikai vezetés

A közvélemény-kutatás rámutat, hogy a magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) összességében korruptnak ítéli a brüsszeli elit tevékenységét:

a válaszadók 35 százaléka nagymértékben korruptnak, 33 százaléka inkább korruptnak tekinti a brüsszeli vezetőket, illetve az uniós bürokráciát.

Forrás: Századvég

A felmérés eredményei nem választhatóak el attól a ténytől, hogya közelmúltban példátlannak tekinthető korrupciós botrány rázta meg Brüsszelt.

2022 decemberében a belga hatóságok egy, az Európai Parlamenthez köthető korrupciós hálózatot lepleztek le, melynek keretében 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le. A gyanú szerint Katar és Marokkó európai parlamenti képviselőket – Marc Tarabella belga, Andrea Cozzolino olasz, illetve Eva Kaili görög politikusokat – igyekezett jelentős összegekkel lefizetni, hogy ezzel befolyást gyakoroljanak az uniós döntéshozatalra. Ezen felül az Európai Parlament összesen 53 képviselője sértette meg a testület magatartási kódexét azzal, hogy elmulasztotta határidőben bejelenteni az ajándékba kapott utazásait, egyebek mellett Katartól. Többek között Cristian-Silviu Bușoi román EP-képviselő – aki 2019 és 2021 között az Európai Unió és Katar baráti társaságának elnöke volt – több mint ezer napot késett nyilatkozatával.

Hatalmas a korrupció Brüsszelben, sok a gyanús ügy Forrás: SOOC via AFP - Hans Lucas via AFP - Dursun Aydemir AFP - Mikko Stig / Lehtikuva / AFP

Első helyen a brüsszeli korrupció

A kutatás kitért arra a kérdésre is, hogy a magyarok szerint jelenleg mi a legnagyobb probléma az Európai Unió brüsszeli vezetésével. A korábban említettek tükrében kevésbé meglepő, hogy első helyre a korrupció került, amely egyértelműen kimagasodik a vizsgált problémák közül. Ennek megfelelően a véleményt formálók 24 százaléka a korrupciót ítéli a legégetőbb problémának Brüsszellel kapcsolatban, amelyet a gyenge érdekérvényesítés és tehetetlenség (13 százalék), továbbá a külső befolyás és az Európai Unió érdekeinek figyelmen kívül hagyása (11 százalék) követ. A véleményt megfogalmazók 10 százaléka a körülményes, lassú döntéshozatalt tartja az Európai Unió legnagyobb problémájának.

Forrás: Századvég

Módszertan

CATI-módszer, n=1000, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2023. június