Újabb összefonódásra bukkantak a diáktüntetések és a külföldről pénzelt szervezetek között

Tüntetés, demonstráció, tanár-diák tüntetés, diáktüntetés, tanár, diák, Egységes Diákfront, PDSZ, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, menet a Szent István Bazilikától, Budapest, 2023.05.03.
Pankotai Lili
Vágólapra másolva!
A közelmúltbeli erőszakos tüntetéseket szervező különféle diákmozgalmak és a Tanítanék Mozgalom között viszonylag nagy az átjárás. A Tanítanék több bejegyzésében, hírlevelében kiáll a rendőröknek nekitámadó fiatalok mellett, sőt egyenesen arra biztatja célközönségét, hogy vegyenek részt a különféle megmozdulásokon - írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Felmerül a kérdés, hogy egy elviekben a tanárok érdekeit képviselő és a tanárok alacsony béreiért kardoskodó szervezetnek honnan van ilyen jól szervezett infrastruktúrája? Ki az, aki támogat egy ilyen civilnek hazudott mozgalmat? A Tűzfalcsoport megnézte a Tanítanék Mozgalom weboldalát, és gyanús összefüggésekre bukkantak.

A baloldal és a külföldi szervezetek szervezik a tüntetéseket Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Tanítanék mozgalom nevében Törley Katalin pár napja hírlevelet küldött szét, amelyben mindent összemosva azt ecseteli, hogy ők miért tüntetnek:

Jól kivehető, hogy itt már rég nem a tanárok béréről van szó, hanem mindenért IS tüntetnek a budai várban, a kordonok ellen. A debreceni akksigyárért, a kilakoltatásokért, és nem mellesleg az oktatásért is.

A Tanítanék Mozgalom weboldalán található egy „gyakran ismételt kérdések" rovat, ahol többek között megtudhatjuk, hogy mi az a sztrájkalap és hogy miből fizetik azt, illetve mire költik az adományokat stb. Itt feltüntetik, hogy az említett sztrájkalap 2022 szeptemberében jött létre a Tanítanék és az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány együttműködésében.

Forrás: Tűzfalcsoport

Az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány eddig viszonylag ismeretlen volt a magyar nyilvánosságban, pedig érdekes személyekhez kötődik, akik magyarázatot adhatnak a bevezetőben felvetett infrastrukturális, szervezettségi és természetesen finanszírozási kérdésekre is.

Kicsit alaposabb utánajárást követően ismerős neveket fedezett fel a Tűzfalcsoport az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány mögött. Magát az alapítványt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alapította 2021 márciusában.

A vezetők között ott van Ámon Ada és Tóka Gábor is.

Forrás: Tűzfalcsoport

Mindketten régi motoros baloldaliak. Ámon Ada pillanatnyilag Karácsony Gergely főtanácsadója, klíma- és energiapolitikai kérdésekben fejti ki aktívan véleményét. 2008-ban alapító tagja volt az LMP-nek, melyből 2012-ben kilépett. A 2018-as választásokon az MSZP-PM listáján a "Párbeszéd Magyarországért" által jelölt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt árnyékkormányának zöldminisztere.

A 2019-es önkormányzati választásokon Karácsony Gergely budapesti főpolgármester-jelölt kampánystábjának tanácsadója volt.

Dr. Tóka Gábor pedig a Soros-féle CEU egyik kutatója, a 444-en rendszeresen publikál, főleg közvélemény-kutatásokról fejti ki álláspontját.

A Tanítanék Mozgalom egyik legerősebb szövetségese az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány, ahol egyből találhatunk két olyan tagot is, akik vagy Karácsony Gergelytől, vagy Soros Györgytől kapják a fizetésüket. Az utcai tüntetéseket is propagáló Tanítanék Mozgalom azt írja a weboldalán, hogy a

Ezzel ellentétben, az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány weboldalán viszont azt írják, hogy

Együttműködést kötöttek egy másik szervezettel, ami ismét további kérdéseket vet fel.

A Humán Platformot már régről ismerik, többször került be a híradásokba is. Magát a platformot Gulyás Márton, az akkoriban még nem újságíró/influenszer, hanem szocialista elköteleződésű mozgalmár alapította. A szervezetet pedig csakhamar olyan nagynevű intézetek vették a szárnyaik alá, mint a Soros által alapított és pénzelt Open Society. Egyértelmű, hogy a Humán Platform csakhamar Soros-féle szervezetté vált, a kapcsolat Gulyás Márton és a Tanítanék Mozgalom között ma is élő. Többek között az aktivista-újságíró felületén is gyűjtenek pénzt a tanárok.

A lap megnézte a Humán Platform Egyesület 2019-es beszámolóját, és megtalálták az OSI-t mint adományozót, illetve egy szintén Soroshoz köthető másik NGO-t is.

Forrás: Tűzfalcsoport
Forrás: Tűzfalcsoport

Napnál is világosabb, hogy a függetlenek és a diákok, illetve a tanárok jogaiért tüntetéseket is szervező PDSZ, illetve Tanítanék Mozgalom két lépés távolságra van a külföldi támogatók feneketlen pénzesbödönétől.

Kiskorúak mögé bújik a hálózat

Egy másik tendenciára is figyelmes lett a Tűzfalcsoport. Nem először fordul elő, hogy az ellenzék kiskorúakat, diákokat használ fel politikai akciói során. A tapasztalat az, hogy a különböző diákmozgalmak (Hallgatói Hálózat, Független Diákparlament, Szabad Oktatás, most pedig az Egységes Diákfront) és az azokból kiemelt egyes szereplők (lásd még Nagy Blanka, Kálló Dániel, legújabban Pankotai Lili) előbb-utóbb a süllyesztőbe kerülnek, miután jól kihasználták őket.

Erőszakos tüntetők – Antifa-módszerek

A 2023. május 3-i tüntetésről a rendőrség egy összefoglaló videót közölt.

Ezen világosan látszik, hogy nem „békés tüntetők" vonultak volna a helyszínre. A videó több részletében is látni, ahogy a demonstrálók áttörték az ideiglenes kerítés egy részét, és ahol rendőrök a tüntetők útját állták, dulakodás alakult ki.

A felvételen az is jól kivehető, hogy a tüntetők közül többen az arcukat eltakarva – ki sállal, ki símaszkkal, ki gázálarccal – érkeztek a Dísz térhez. Legutóbb ilyet Magyarországon a februári Antifa-támadások idején láthattunk, hiszen a szélsőbaloldali erőszakos anarchista mozgalmároknak ez az egyik ismertetőjegyük.

Könnyen elképzelhető, hogy beépültek a demonstrálók közé, és részben ők hergelik a tömeget.

A tudósítások szerint a tüntetők törtek-zúztak, jelentős kárt okozva, vasrudakkal inzultálták a rendőröket és sörrel dobálták őket. A rendőrség a könnygázt amiatt vetette be, mert az építkezésen rengeteg kockakő és egyéb építési tárgy volt, és félő volt, hogy ha hozzájutnak, azzal fognak a rendőrökre támadni.

A rendőrség az alábbi közleményt tette közzé az esettel kapcsolatban:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2023. május 3-án délutánra három, a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó gyűlést jelentettek be a fővárosban. A BRFK mindhárom bejelentést tudomásul vette. A bejelentett gyűlések befejezését követően egy nagyobb csoport a Karmelita kolostorhoz vonult. A rendőrök tájékoztatták a megjelenteket, hogy a be nem jelentett gyűléssel jogsértést követnek el, majd többször felszólították őket, hogy távolodjanak el a rendőrsorfaltól. Az egyre agresszívabbá váló tömeg 20 óra körül a rendőrökre támadt; lökdösni kezdték őket, bedöntötték a kerítéselemeket, betörtek az építési területre, kövekkel dobálták és rugdosták a rendőröket. Az egyenruhások a támadókkal szemben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján vegyi eszközt alkalmaztak.

A jogellenes gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett; a rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, őket a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentették fel. A további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján folyamatban van. Nyolc embert feljelentettek, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen, egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni akaró rendőrök elől, valamint egy nőt pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő. Délután egy belvárosban bejelentett gyűlés helyszínére érkező fiatalnál késeket és egy ollót találtak a rendőrök, ezért őt az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség elkövetése miatt előállították, büntetőeljárás indult ellene.

Megmozdult a hálózat is

Az ügyre jó szokásukhoz híven a Nyílt Társadalom Alapítvány által finanszírozott magyarországi ügynökszervezetek egy része is ráharapott. A Magyar Helsinki Bizottság felajánlotta a jogi segítségnyújtást azoknak, akik az erőszakos politikai akcióban részt vettek. Az ezzel kapcsolatos írásukban az építési területet elzáró ideiglenes kerítésre úgy hivatkoznak mint a „rendszert szimbolizáló kordon". Ezen gondolatmenet mentén tehát a rendszer egy építkezés, ami való igaz, hiszen Magyarország 2010 óta folyamatosan épül és szépül mind fizikai, mind elvont, szellemi értelemben. Azt azonban még a Helsinki Bizottság is elismerte: a

Az elismerés ellenére a tüntetők számára eljárási kegyelmi kérelemhez készítettek mintát.

A Magyar Helsinki Bizottság évek óta látja el tanácsokkal és jogsegéllyel a kormány ellen tüntetőket, például összeállítottak számukra egy „tüntetési kisokost". 2023. május 11-ére a pedig nyilvános online jogi konzultációt hirdettek a Redditen: a Mit tehet a rendőr és mit tehet a tüntető? témájában. Ez alkalommal 14 és 17 óra között helsinkis ügyvédek válaszoltak élőben az r/hungary subredditen.

A válaszok között található egy vélhetőleg bírósági eljárásra vonatkozó, meglehetősen eufemisztikus "szakvélemény" is:

Forrás: Tűzfalcsoport

A TASZ ezúttal – legalábbis eddig – kevésbé aktivizálta magát, de azért a Soros-blogon, a 444.hu felületén írtak ők is az erőszakba torkollott tüntetések kapcsán. Most nem az övék a főszerep az ellenzéki színdarabban, melynek rendezői Saul Alinsky és Szrgya Popovic káoszteremtő receptkönyveit vehették alapul. Tüntetési kisokost ugyanakkor - biztos, ami biztos - ők is készítettek.

Forrás: Tűzfalcsoport