Több millió forint középkori arany és ezüst régészeti leleteket loptak el illegális fémkeresőzők

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek három férfi ellen, akik éveken át fémkeresővel kutattak a földben, és az általuk megtalált, mintegy húszmillió forint értékű régészeti leletet megtartották vagy értékesítették - közölte a Somogy Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A vád szerint a negyvenes éveiben járó férfinak és huszonéves fiának 2015 óta voltak fémkereső műszereik, de nem rendelkeztek az azok használatához szükséges hatósági engedéllyel.

Ennek ellenére csaknem öt évig járták hétvégente és olykor munkaszüneti napokon is különböző somogyi kistelepülések - így például Kercseliget, Böhönye, Mernye, Szenta és Nagyberki - környékét, régészeti leletek után kutatva.

A vádlottak ezek egy részét megtartották, a másik részét pedig értékesítették. A jogszabály azonban tiltja az ilyen jellegű talált tárgyak eltulajdonítását és értékesítését, mert azok az állam tulajdonát képezik.

A két férfi ily módon egy 44 darabból álló, több mint 12 millió forint értékű középkori ezüsttallér-gyűjteményt, egy 6 millió forint értékű, XIV. századi arany pecsétgyűrűt is ellopott.

Ezenkívül még számos más régészeti leletet, így bronzból készült használati tárgyakat, ékszereket és érméket is elloptak - írták.

Az apa otthonában engedély nélkül lőfegyvert is tartott, amit a nyomozók a házkutatás során megtaláltak.

A vádlottak harmadik társa 2019 óta, szintén engedély nélkül használt fémkeresőjével mintegy

kétszázezer forint értékű régészeti leletet talált meg és tulajdonított el Beleg környékéről.

Az apára és fiára letöltendő börtönbüntetetést míg társukra felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. Ezen felül mindhármójuknak pénzbüntetést kell megfizetnie, illetve a bíróság vagyonelkobzást is elrendelt.