Hatalmas embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség - videó

Vágólapra másolva!
A rendőrség egy olyan embercsempész-hálózatot buktatott le, amelynek az irányítója és szervezője egy líbiai férfi volt, aki több mint 20 embert irányított és olyan szinten kézben tartotta a bűnszervezetét, hogy még egy autó átalakítása sem történhetett meg a jóváhagyása nélkül. A banda nagyjából 600 migránst csempészett át, vagy csak akart átcsempészni a határon. A rendőrség sajtótájékoztatón számolt be részletesen az akcióról.
Vágólapra másolva!

Boross Zoltán ezrezedes azzal kezdte a nemzetközi embercsempész-hálózat felszámolása miatt tartott sajtótájékoztatót, hogy 2019 óta folyamatos emelkedés figyelhető meg az embercsempészet területén.

Gyakorlatilag tízszeresére emelkedett az esetek és az eljárások száma.

"Az embercsempészek folyamatosan változtatják és fejlesztik a módszereiket" – mondta Boross Zoltán.

Boross Zoltán r. ezredes Fotó: Polyák Attila - Origo

Az embercsempészek általában nemzetiségi alapon szerveződnek és méterre pontosan felosztják egymás között a területeket. A szervezők nagyon alaposan figyelik a határokat és a határőröket, és az így szerzett információk alapján alakítják a működésüket.

Éles harc folyik az egyes embercsempész-hálózatok között a területért és az emberekért, ez az agresszió akár a rendőrök ellen is irányulhat.

Általában nem állnak meg az embercsempészetnél, foglalkoznak csempészéssel, drog kereskedelemmel és fegyver kereskedelemmel is.

Betegszállító kocsit is használtak a migránsok csempészéséhez

A nyomozás 2020 őszén egy titkos információgyűjtéssel indult, ami arról szól, hogy a magyar-szerb határon egyre több olyan migráns csoportot fogtak el, akik illegálisan jutottak át a határon. A nyomozás során kiderült, hogy mind a szerb mind a magyar oldalon segítséget kapnak a bevándorlók.

Felderítették a migránsok mozgási útvonalát, amik elhagyatott tanyákhoz vezettek, ahol a csempészek pihentették a migránsokat.

A határon létrázással jutottak át Magyarországra, majd GPS koordináták alapján jutottak el a tanyákra, ahol addig voltak a migránsok, amig a további útjukat megszervezték a csempészek. Ez lehetett pár óra, de pár nap is.

Forrás: Police.hu

Ezeken a helyeken magyar feliratos élelmiszereket találtak, ami arra utalt, hogy magyar területen is van közreműködője csempészésnek, akit a rendőrök be is azonosítottak egy román állampolgár személyében.

Ez az ember nem csak a migránsoknak, hanem a sofőröknek is biztosított szállást. Amire azért volt szükség, mert az embercsempészek különösen figyeltek arra, hogy a covid járvány miatt életben lévő kijárási tilalom alatt ne mozogjanak.

A nyomozást segítette az, hogy a tanyák környékén a rendőrök folyamatosan terepkutatást végeztek, amely során találtak egy telefont, amiben a telefonszámok újabb bandatagokat fedtek fel.

Egy idő után a csempészek úgy alakítottak át autókat, hogy speciális rejtekhelyeket csináltak bennük a migránsokanak.

Ezekhez internetesen oldalakon kerestek használt autókat. Volt olyan, hogy az átalakítási terveket a főszervező egy papírdobozon le is modellezte. Több esetben 20-30 főt is csempésztek úgy, hogy felettük építési törmelék vagy egyéb teher volt, amely igen veszélyes.

Olyan is előfordult, hogy betegszállítót is vásároltak azzal a céllal, hogy azzal is migránsokat csempésszenek.

Forrás: Police.hu

A bandában kezdetben magyar és román sofőröket használtak, akik rossz körülmények között éltek. Később lengyel és észt sofőröket is beszerveztek. Minden sofőr személyes ismeretség alapján kapta meg a munkát. A kapcsolatot interneten tartották egymással, ott kapták meg a koordinátákat és minden egyéb információt.

Mindig csak 20-40 km-es szakaszokra kapták meg a GPS adatokat, sosem tudták, hogy mi a pontos cél.

Sikeres szállítás után a sofőröknek le kellett azt videózniuk, ahogy a migránsok kiszálltak az autóból és köszönetet mondtak a főszervezőnek.

dr. Gulyás Ildikó, ügyész Fotó: Polyák Attila - Origo

A nyomozás során a rendőrök beazonosították azt a román személyt, aki nagyon jó kapcsolatban volt az arab főszervezővel. Ez a férfi mindenben egyeztetett a főszervezővel és mindenben tevékenyen részt vett, később Gyöngyösön fogták el 2021 tavaszán.

A nyomozás sikerét jelzi az is, hogy a líbiai főnökét is elfogták, aki Európa szerte ismert személy volt.

A líbiai férfinak rengeteg álneve volt, azonban nagyon figyelt arra, hogy az egyes személyekkel mindig ugyanazt a nevet használják. A férfi arra is ügyelt, hogy a vele kapcsolatban állóknak úgy tűnjön, hogy még fölötte is áll valaki a szervezetben, ami nem volt igaz.

A banda több mint 600 migránst csempészett át, vagy próbált meg átcsempészni a határon.

A rendőrök összesen 22 főt azonosítottak, akik részt vettek az embercsempészésben, ellenük áprilisban történt meg a vádemelés.

(A címlapi kép illusztráció!)