Így lehet nyertese Magyarország a világban zajló gazdasági átalakulásnak

György László államtitkár
Budapest, 2018. szeptember 26. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Magyar Kézműves Remek díj átadóján a szakmák Európa-bajnoksága, az EuroSkills versenyen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. szeptember 26-án. A kétévente megrendezett EuroSkills versenyen a kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei versenyeznek egymással az Európa legjobbja címért, a háromnapos budapesti döntőn 28 ország 600 versenyzője méri össze tudását 37 szakmában 500 szakértő és zsűritag előtt. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Így lehet nyertese Magyarország a világban zajló gazdasági átalakulásnak - írja Facebook-bejegyzésében György László kormánybiztos. 
Vágólapra másolva!

"Veszélyekkel teli éveket élünk: először a koronavírus miatti kényszerű leállások jelentettek kihívást, majd a világgazdaság újraindulása mentén kibontakozó alkatrészhiány nehezítette a magyar gazdaság talpraállását. És amikor már azt gondoltuk volna, hogy mindezen túl vagyunk, beütött az orosz-ukrán háborút és az elhibázott szankciókat kísérő energiaválság, valamint a mindezek nyomán emelkedő infláció és kamatok.

Mit tesz ilyenkor egy vállalkozó? Nem panaszkodik, hanem a lehetőségeket keresi!

Legalább 60 vállalkozóval volt alkalmam személyesen találkozni az elmúlt három hétben és bár a többségüknek visszaesett a megrendelésállománya, ez nem rendítette meg őket, hanem arról adtak tanúbizonyságot, hogy a lehetőségeket keresik, amelyek a világgazdaság átalakulásával hatványozottan jelentkeznek.

Az elmúlt három év tapasztalata (elsősorban a covid miatti lezárások, az alkatrészhiány és a feszült geopolitikai helyzet Kelet-Európában és Kelet-Ázsia partjainál) a gazdasági deglobalizáció, illetve regionalizáció folyamatát indította el. Mindez három jelenségben csúcsosodik ki: ezek

  • a reshoring,
  • a nearshoring és
  • a friendshoring,

amelyek során a gazdasági tevékenységek politikai vagy ellátásilánc-biztonsági megfontolások mentén átkerülnek egy kedvezőtlenné vált országból egy kedvezőbb-be.

A reshoring vagy más néven onshoring során a gazdasági tevékenység visszatelepül az anyaországba vagy annak közvetlen környezetébe. A vállalkozók, akikkel találkoztam, arról számoltak be, hogy hatványozottan emelkedett az európai vevőik, valamint újabb és újabb potenciális európai vevők részéről az igény a kapacitásaik iránt. Noha egy új termék gyártására felkészülni, árajánlatot adni, átállítani a gépeket időigényes feladat és hosszú idő az is, míg az első ajánlatkérésből megrendelés lesz, mégis többen nyilatkoztak arról, hogy túl vannak már a szerződéskötésen és az első megrendelésre várnak.

Forrás: Origo

A nearshoring esetében a fogyasztáshoz földrajzilag közeli államokba kerül át a termelés. Ennek a fő előnye az, hogy az ellátási láncok lerövidítésével a vállalatok csökkenteni tudják a szállítási költségeket és az ellátási zavarok veszélyét, ráadásul az anyaországbelinél kedvezőbb költségszinten tudnak működni. Értelemszerűen a legnagyobb gazdasági hatalmak alacsonyabb költségszintű közvetlen szomszédai lehetnek ennek a legnagyobb nyertesei, mint például Mexikó vagy az Észtországtól Bulgáriáig, Csehországtól Romániáig terjedő közép-európai régió, benne Magyarországgal. Sőt, mivel a magyar gazdaságvédelem a koronavírus alatt beruházásalapú volt és nem segélyalapú, így nálunk 30-40 százalékkal több beruházást hajtottak végre a vállalkozások, mint vetélytársainknál, ezért gyorsabban tudnak reagálni a vevői igényekre, sőt maguk támadják a piacokat!

Forrás: Origo

A friendshoring során a gazdasági tevékenység baráti államokba kerül rivális vagy ellenségessé vált országokból. Ennek a geopolitikai érdekek által ösztönzött folyamatnak a célja lehet a rivális országoktól való függőség csökkentése, a technológia- és tudástranszfer megakadályozása vagy a baráti államokkal a kapcsolatok szorosabbra fonása. Nem véletlen, hogy 2022-ben megvalósuló német működőtőke beruházások teremtették a legtöbb külföldiek által létesített munkahelyet Magyarországon, és a legtöbb beruházás az elmúlt négy évből kettőben Dél-Koreából, kettőben Kínából érkezett. Olyan országokról beszélünk, amelyek a csúcstechnológiát képviselik ma a világban.

Ne feledjük, hogy egy ausztrál kutatóintézet elemzése szerint Kína a 44 csúcstechnológiai területből 37 esetében már megelőzte az USA-t. Gazdasági értelemben Magyarországon találkozik a mérnöki kiválóságot képviselő Nyugat, elsősorban a prémium német autómárkákon (Audi, BMW, Mercedes) keresztül, a zöldátálláshoz (akkumulátorokhoz, szélturbinákhoz, napelemekhez) szükséges technológiát és nyersanyagokat 35-70 százalékban, valamint a ritkaföldfémek kitermelését 95 százalékban kontrolláló Kelettel.

Forrás: Origo

Azért alakítottuk át a szak- és felnőttképzési rendszerünket és azért dupláztuk meg az egyetemeink költségvetését, hogy a magyar vállalkozások és innovatív kutatóműhelyek dolgozói bekapcsolódva a folyamatba részesei és nyertesei legyenek a kialakuló szinergiáknak. Hajrá, magyar vállalkozók! Hajrá, magyar felfedezők!" - zárta a bejegyzést György László.