Így gyalázza a dollármédia az időseket, a magyarokat, sőt még a pápát is

Szauer Péter
Szauer Péter
Vágólapra másolva!
Példátlan stílusban gyalázkodott a HVG újságírója a pápalátogatás kapcsán, nem sokkal korábban pedig az idősekről írt minősíthetetlen stílusban. A vörösbáró, Szauer Péter lapjánál azonban nem először fordult elő ilyesmi. Mivel a HVG nem hogy nem rúgja ki gyalázkodó alkalmazottját, hanem újabb és újabb írásait közli. Teljesen nyilvánvaló: a HVG egyetért akár az idősek, vagy akár éppen a pápa szidalmazásával. A HVG láthatóan megpróbálja túlszárnyalni gyalázkodásban a dollármédia többi lapját, a Telexet, a 444-et és a 24.hu-t is. Példátlan harc indult láthatóan a további dollárokért. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, megdöbbentő stílusban írt a HVG a pápalátogatás kapcsán. A lap munkatársa, Tóta W. Árpád így fogalmazott:

Majd hozzátette, hogy „jó embernek lenni hit nélkül is lehet. Azt hiszem, ennek Ferenc pápa a legjobb példája."

És ha még ez nem lett volna elég, Magyarországot is becsmérelte, amikor azt ecsetelve, hogy mi is valójában a mi küldetésünk az isteni tervben, arra a következtetésre jutott: „Bebizonyítani, milyen szar hely is lehet egy ország, amely keresztényként ünnepelteti magát. Hogy nem Istenen múlik, hanem rajtunk".

Tóta W. Árpád, a fenti megdöbbentő gondolatmenet szerzője egyébként nem először írt megkérdőjelezhető stílusban a szentatyáról. 2005-ben a régi Indexen nagypapaforma öregembernek nevezte II. János Pál pápát, aki éppen aznap halt meg.

A pápalátogatás előtt néhány nappal Tóta W. az idősekről is minősíthetetlen stílusban írt. „Feltétlen híveid öreg, félrevezetett, buta emberek” - így vélekedett egy írásában a Fidesz szavazóinak egy részéről. Vagyis

a HVG szerint a nyugdíjasok öreg, félrevezetett, buta emberek.

A HVG tulajdonosa, Szauer Péter baloldali beágyazottsága egyébként közismert, amit jól mutat, hogy lapjának dolgozói előszeretettel támadják alpári módon a kormányt és annak támogatóit. A legutóbbi uniós választás napján

a HVG egyik alkalmazottja több százezer fideszes halálával viccelődött. "Vigyél magaddal még egy embert! Hátha leszakad a híd!" - írta a közösségi oldalán.

A bejegyzéshez egy képet is közzétett, amelyen a Békemenet résztvevői láthatóak, amint a Margit hídon sétálnak. Megnyilvánulásnak semmilyen következménye nem lett, pedig a lap alkalmazottjának nem ez volt az első botránya.

Szauer Péter, a HVG hazugságok sorozatával lebukott tulajdonosa

Bár a HVG a dollármédia egyik legismertebb felülete, a lap tulajdonosa nem igazán ismert a nyilvánosság előtt. Szauer Péter tulajdonos-vezérigazgató egész életében próbálta kerülni a nyilvánosságot. Karrierje még a rendszerváltás előtt indult. A kommunista diktatúra idején - hogyhogy nem - több barátjával együtt sikerült lapot alapítania.

Pályafutása során azonban botrányt botrány követett: lapja többek között hamisított videót, készített álriportot is, és rendszeresen gyalázza a magyarokat, a kormányt, az időseket – vagy épp a pápát, ahogy azt láthattuk.

Szauer Péter, a HVG hazugságok sorozatával lebukott tulajdonosa Forrás: Origo

Szauerékhez köthető a rendszerváltás utáni talán legnagyobb hírhamisítási botrány is. 2013 októberében a HVG előállt egy felvétellel, amelyet "Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján" címmel tett közzé. A cikk bevezetőjében egyebek között azt állították, "egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson".

A szocialisták komplett kommunikációs hadjáratot terveztek építeni a videóra. Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnöke sajtótájékoztatón kürtölte világgá, hogy a Fidesz választási csalást követett el. Baján egyébként pár nappal korábban tartották az időközi választás második fordulóját, ahol a kormánypárt jelöltje nyert.

A videóról azonban már aznap estére kiderült, hogy hamis. Az MSZP és a hvg.hu még napokig tagadta ezt, de a rendőrség végül megerősítette, hogy a felvétel hamis, és azonosították a szereplőit és helyszíneit is.

A HVG részéről Gavra Gábor főszerkesztő bukott bele a botrányba, de egyéb következményei nem lettek.

Sajtóetikailag egyébként szintén megkérdőjelezhető volt, amikor a baloldali lap egy álriportot közölt a Billy Elliot musicalről. 2018 nyarán az Erkel Színház ritkította a musical előadásainak számát, mert nem fogyott el elég jegy. Ekkor a hvg ideológiai síkra terelte a történetet. Az újság azzal próbálta megmagyarázni az előadások törlését, hogy az érintette a homoszexualitás kérdését. Ennek érdekében

egy olyan anyagot jelentettek meg, amelyben nem létező nézők mondták vissza a lap állításait.

Az álriport hatalmas felháborodást okozott.

De Szauerék még attól sem riadtak vissza, hogy saját sérelmeiket írják meg – ráadásul hazugságokkal spékelve.

2017 novemberében egy név nélküli írás jelent meg a hvg.hu-n arról, hogy az egyik fapados budapesti járaton egy stewardess minősíthetetlen hangnemben beszélt az egyik utassal a felszállást megelőzően, majd amikor az utas lánya ezt kikérte magának, rendőrökkel parancsolták le őket a fedélzetről. A cikkben nem nevezték meg, kik voltak az érintettek, csakhogy később kiderült, hogy magáról Szauer Péterről és a lányáról volt szó.

Ráadásul kiderült, hogy egy olyan történettel akarták lejáratni a légitársaságot, ami nem volt igaz, az írás tele volt egyértelmű hazugságokkal, a publikálást követően 17-szer kellett rajta módosítani. Többek között például azért, mert egy olyan stewardess képét közölték, aki nem is volt a gépen. Később a légitársaság a hazugság miatt feljelentette az újságot.