Gyurcsányék váratlanul eltüntették az előválasztáson induló baloldali politikusok vagyonnyilatkozatait

Vágólapra másolva!
Elérhetetlenné tették az előválasztáson, a Gyurcsány Show-n induló baloldali jelöltek életrajzait és vagyonnyilatkozatait az esemény hivatalos oldalán - vette észre az Origo. Pedig korábban indulási feltétel volt ezeknek az információknak a nyilvánosságra hozatala, a szervezők rendszeresen büszkélkedtek a politikai casting átláthatóságával. A"nagy kitárulkozás" azonban visszafelé sült el, több kellemetlen botrány is kipattant ebből a kampány idején. Úgy látszik, ez már sok volt Gyurcsány Ferencéknek, akik végül mind egy szálig eltüntették az egykoron nyilvános adatokat. 
Vágólapra másolva!

Azoknak, akik meg akarják nézni, milyen életutat jártak be és milyen vagyoni helyzettel bírnak a Gyurcsány Show-n rajtvonalhoz álló baloldali politikusok, rossz hír, hogy erre már nemigen lesz lehetőségük.

Legalábbis az esemény hivatalos oldalán egészen biztosan nem, ugyanis itt elérhetetlenné váltak a jelöltek életrajzai és vagyonnyilatkozatai, annak ellenére, hogy ezek az információk korábban nyilvánosak voltak. Egész pontosan ez a látvány fogadja most az érdeklődőket.

Forrás: elovalasztas2021.hu

"A keresett oldal nem található" - olvasható a felirat a "jelöltek" menüpont alatt. Pedig korábban az összes induló életrajza és vagyonnyilatkozata megtalálható volt itt, ahogy az a Werbarchive nevű internetes oldalon visszakövethető. Kifejezetten érdekes, hogy a felület többi része továbbra is hiánytalanul elérhető, csak a baloldali politikusok adatai tűntek el. Mindebből arra lehet következtetni,

valakiknek nagyon nem állt érdekükben, hogy ezek az információk továbbra is nyilvánosak legyenek.

Mint ismert, a baloldali összefogás pártjai előválasztás (valójában egy előre megtervezett színjáték) útján választották ki a közös miniszterelnök-jelöltet, illetve a közös jelölteket a körzetekben. A szabályok értelmében az eseményen résztvevő valamennyi politikusnak át kellett esnie egy "szigorú átvilágításon". Ezen túlmenően alá kellett írnia "a közös kormányzás alapelveit leíró" értéknyilatkozatot és az úgynevezett feddhetetlenségi nyilatkozatot.

Ezek a lépések értelemszerűen azt a célt szolgálták, hogy úgy tűnjön: a szervezők ki akarják szűrni a korrupt, zűrös ügyekkel terhelt aspiránsokat. A feddhetetlenségi nyilatkozatban például kötelező jelleggel előírták a jelölteknek a vagyoni helyzetük nyilvánosságra hozatalát. A hivatalos szöveg szerint ennek "maradéktalanul tartalmaznia kellett a személyes vagyonukat és jövedelmüket". Azaz a hiánytalan szakmai életrajz és a vagyonbevallás közzététele indulási feltétel volt.

Eltűntek az előválasztáson induló baloldali politikusok életrajzai és vagyonnyilatkozatai Forrás: Facebook Gyurcsány Ferenc

Csakhogy a nagy kitárulkozásnak nem lett jó vége, hiszen a kampányban egymás után robbantak ki a baloldal jelöltjeit érintő kellemetlen botrányok.

A momentumos Hajnal Miklósról kiderült, hogy korábbi állításával ellentétben nincs közgazdász végzettsége, csupán érettségivel rendelkezik. Azaz, hazudott. Szintén lebukott Tóth Endre, aki önéletrajzában az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatójaként tüntette fel magát, miközben régen felfüggesztette a tanulmányait. A momentumos politikus ügye azért is volt különösen kínos, mert Márki-Zay Péter őt nevezte ki oktatási felelősnek az "árnyékkormányában".

De emlékezetes volt a Gyurcsány-párti Ráczné Földi Judit esete is, aki offshore-gyanús cégeivel került a szélesebb nyilvánosság látókörébe.