Pénzért adtak nyelvvizsgát egy hatalmas banda tagjai

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
A bíróság jogerősen elítélte annak a hatalmas bandának több mint 80 tagját, akik nyelvvizsgaközponti dolgozókként pénzért adtak nyelvvizsgákat több mint 10 éven keresztül.
Vágólapra másolva!

A felsőoktatásról szóló törvények alapján az egyetemi és főiskolai oklevelek megszerzésének feltétele volt a nyelvvizsga. Ezen felül a honvédségről, a közszolgálati tisztviselőkről, a NAV-ról, az igazságügyi alkalmazottak és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati jogviszonyáról szóló jogszabályok alapján angol, német és francia nyelvvizsgával rendelkező személyek nyelvpótlékra jogosultak attól függetlenül, hogy használják-e a nyelvet.

2002-ben már létezett egy csoport, ami más bűncselekmények mellett akkreditált nyelvvizsga bizonyítványok megvételére specializálódott.

Akiknek nyelvvizsgára volt szükségük, azoknak felajánlották, hogy kenőpénzért biztosítják az írásbeli- és laborfeladatok megoldását, a szóbeli vizsgán pedig a vizsgázók nyelvtudásától függetlenül olyan pontszámot fognak nekik adni, amivel átmennek a vizsgán.

A vizsgázók előre ismert feladatokat oldottak meg, illetve előre egyeztetett kérdésekre kellett válaszolniuk.

A papírok megszerzését Pest megyei és budapesti nyelviskolák dolgozói is segítették. Ezzel a módszerrel több mint egy évtizeden keresztül biztosították kenőpénzért a sikeres nyelvvizsgát az ügyfeleiknek. A banda tagjai elsősorban nyelvvizsgaközpontoknál dolgoztak. Közvetítőkön keresztül kerestek fel olyan embereket, akik főként angol vagy német nyelvből, közép vagy felsőfokú nyelvvizsgát akartak tenni.

Egy komplex vizsgáért 2002 után legalább 215 ezer forintot kértek a vizsgázótól, de volt, aki ennek az összegnek a négyszeresét fizette ki.

A bíróság első fokon 2021. szeptember 6-án a banda vezetőjét vesztegetés elfogadása miatt 2 év - 3 év próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és végleg eltiltotta a nyelvvizsgáztatástól.

További 19 ember esetében az elsőfokú bíróság megállapította többrendbeli vesztegetés elfogadását, vesztegetést, befolyással üzérkedést, társtettesként elkövetett közokirat-hamisítást, illetve részben felbujtóként elkövetett befolyással üzérkedést. A banda tagjait másféltől két évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélték. A bíróság a banda mind a 120 tagját elítélte, többek pénzbüntetést vagy megrovást kaptak. Mindössze egy embert mentettek fel a vádak alól.

Másodfokon a bíróság 87 tag esetében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.