Egyre több a skarlátos beteg Magyarországon

Betegségek, amelyeket könnyen összeszedhet a gyerek, akár az iskolában is orvos doktor tüdő-gyulladás
Vágólapra másolva!
Egyre több a skarlátos beteg az országban, egy hét alatt csaknem a duplájára nőtt a fertőzöttek száma. Újabb 379 személynél diagnosztizálták a betegséget - közölte a Magyar Nemzet a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Április végétől felfelé ívelő a járványhullám, annak ellenére, hogy

a skarlát inkább a téli időszakra jellemző.

Terjedése függ a befogadó szervezetétől és annak immunrendszerétől. A leginkább veszélyeztetettek a kisebb gyerekek, akik korábban gyakran átestek akut légúti vírusos megbetegedésen, gyomor- vagy bélrendszeri bakteriális fertőzésen.

A betegség megállításának kulcsa, hogy minél előbb diagnosztizálják, hiszen a kór nemcsak erősen fertőző, de

kezeletlensége súlyos következményekkel, akár halállal is végződhet.

A vérbe kerülő baktérium ugyanis megtámadhatja a szerveket, a gennyes középfülgyulladás mellett elérheti a szívet, a vesét, és vesemedence-gyulladást okozhat.

Hazánkban a betegség lefolyása szerencsére enyhe, ám ez nem a skarlát gyengülésének, hanem a gyermekorvosok felkészültségének köszönhető:

a legtöbb esetet a fertőzést követő második, harmadik napon felfedezik, így időben elkezdődhet a kezelés és elkerülhetők a súlyos szövődmények.

Szintén fontos, hogy már az első tünetek megjelenésekor elkülönítsük a beteget, és minden használati tárgyát fertőtlenítsük.

Címlapi képünk illusztráció!