Kiderült, milyen hadsereget szeretne a honvédség új vezérkari főnöke

BÖRÖNDI Gábor; NÉMETH Szilárd
Madaras, 2020. január 5. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b) beszél érkező katonákhoz, mellette Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese a Bács-Kiskun megyei madarasi határvédelmi bázisnál tartott sajtótájékoztató előtt 2020. január 5-én. Németh Szilárd a tájékoztatón közölte, hogy az erősödő migrációs nyomásra tekintettel megkétszerezik a határvédelemben részt vevő katonák számát. MTI/Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
Harcképesebb, megváltozott harckultúrájú, modernebb hadseregre van szükség ebben a helyzetben, és ezért volt szükség változásra a vezérkari főnöki poszton - mondta Szalay-Bobrovniczy Kristóf honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt. Szólt arról is, hogy elhúzódó háborúra számít az orosz-ukrán háborúban. Böröndi Gábor, a honvédség vezérkari főnöke a meghallgatáson azt mondta, hogy a harcászati felkészültség helyett a hadműveleti felkészültségre kell helyezni a hangsúlyt. A bizottság támogatta Böröndi Gábor kinevezését. 
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmi és rendészeti bizottság előtt kedden azt mondta, hogy a háború elhúzódására számít. A honvédelmi miniszter szerint a magyar haderőnek alkalmazkodnia kell ehhez a helyzethez. Harcképesebb, megváltozott harckultúrájú, modernebb hadseregre van szükség ebben a helyzetben, és ezért volt szükség változásra - mondta a miniszter.

Hadműveleti szintű szakértelemre van szükség a mostani helyzetben - mondta a miniszter. A NATO egyik legnagyobb átalakulása zajlik jelenleg, és ebben a helyzetben nagy szerepe van annak, hogy Böröndi tábornok jól ismeri ezeket a folyamatokat.

Egy mélyreható szervezeti kultúrán kell átesnie a honvédségnek, és ne csak egy modern fegyverzettel rendelkező entitás legyen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A honvédség nem egy szociális ellátó intézmény Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ezért kell változtatás vezérkari főnöki poszton

Harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk, és ezért van szükség változtatásra - mondta egy kérdésre Szalay-Bobrovniczky.

Mindezek mellett fiatalítás és szemléletváltás zajlik a hadseregben, és ezért is van szükség a mostani változtatásra a vezérkari főnök területén.

Beszámolt arról is, hogy zajlanak a tárgyalások arról, hogy a magyar légierő lássa el bizonyos időközönként a szlovákiai légvédelmet, de erről még nincsen döntés.

Önök a haderőt egyfajta szociális intézményként fogták fel - ezt válaszolta a honvédelmi miniszter Harangozó Tamásnak (MSZP). Most pedig egy nagyon méltányos fizetést kapnak a honvédséget elhagyók - tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kérdésre elmondta, a magyar védelmi beszerzések és a védelmi ipar a legjobb kezekben van.

Afganisztánban látott először valódi harcot

Böröndi Gábor arról beszélt, hogy katonacsaládból származik, és honvédkollégiumba járt. Kiképzett és felkészült ember nélkül nem működik jól a hadsereg - tette hozzá. A vezérkarifőnök-jelölt beszámolt arról is, hogy Afganisztánban találkozott először a nyugati katonai kultúrával, és ott látta először, hogyan vezetnek harcba egységeket. Szólt arról is, 38 évesen lett tábornok. A magyar katona felkészült, elkötelezett és motivált - tette hozzá.

Megtiszteltetés, és egyben hatalmas felelősség a Magyar Honvédséget vezetni.

Böröndi Gábor arról is beszélt, hogy egy új biztonsági architechtúra kiépítésének a része az orosz-ukrán háború. Ez csak egy első lépés, hogy Európában változás előtt áll minden. Ahhoz, hogy a magyar emberek és a magyar állam biztonságban legyen, ahhoz több eszköz áll rendelkezésre. Ha bizalmat kapok, akkor a legfőbb cél, hogy a hadsereg megfeleljen a kötelezettségeinek - mondta Böröndi. A tábornok beszámolt arról is, hogy Magyarország teljesítette a NATO vállalásait, így a hazai GDP 2 százaléka megy el védelmi költségekre.

Harcászati és harci kiképzést kell adni a katonáknak

- húzta alá Böröndi. Mindehhez kell a tiszti és altiszti képzés erősítése. A cél, hogy olyan katonák legyenek, akik képesek az életük feláldozására is - mondta Böröndi.

Tanulni kell az orosz-ukrán háborúból, és a legfőbb tanulság, hogy a harcászati felderítést erősíteni kell

- mondta Böröndi. Felderítés, erőpusztítás és a saját erő megvédése - ezek a legfontosabb elemek a sikeres harchoz. Jól működő vezetési rendszer nélkül a hadsereg nem működik - mondta Böröndi.

Böröndi Gábor kérdésre elmondta, hogy bár évtizedekkel ezelőtt kiléptünk a Varsói Szerződésből, de azóta útkereséseink voltak.

Hazafias nevelés és tartalékosok képzése

A hazai tartalékos állományról azt mondta, hogy azok az adott területet jól ismerik, így sikeresebben védhetik. Olyan felkészítést kell nekik adni, hogy minél hatékonyabban tudjanak védekezni - tette hozzá.

Nem rövid lefolyású háborúkban gondolkozunk, és ezért mentálisan is alapos felkészítés kell, és ebben kiemelt szerepe kell lennie a hazafias nevelésnek.

Vissza akarom hozni a magyar katonai gondolkodásba a nukleáris elrettentés fogalmát. Ezzel a katonai oktatáson hangsúlyosan kell foglalkozni - mondta Böröndi Gábor.

A jelölt arról is beszélt kérdésre, hogy amit Nyugaton látunk és jó, azt adaptálni kell a hazai haderőbe. Böröndi beszámolt arról is, hogy Magyarország védelme nem a határnál kezdődik, ezért jóval messzebb kell tekinteni.

Azzal, hogy a Balkánon stabilizáló szerepet játszunk, azzal a magyar határt is védjük.

Az orosz-ukrán-háború megmutatta, hogy logisztikai támogatás nélkül nagyon súlyos vereséget lehet szenvedni. Éppen ezért a logisztikai felkészülés az egyik legfontosabb kihívás a haderő előtt - mondta egy másik kérdésre Böröndi.

A bizottság 8 igen és 1 tartózkodás mellett támogatta Böröndi Gábor vezérkari főnöki kinevezését.

Ruszin-Szendi Romuluszt április 27-én mentették fel

A honvédelmi miniszter előterjesztésére Novák Katalin köztársasági elnök még április 27-én azonnali hatállyal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi tárca vezetője Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolta.

Böröndi Gábor (középen) lesz az új vezérkari főnök Forrás: MTI/Molnár Edvárd