Magyarországon idén és jövőre is növekedés lesz

IMF logo
The International Monetary Fund logo is pictured at IMF Headquarters September 30, 2016 in Washington, D.C. The IMF will host the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group October 7-9. / AFP PHOTO / ZACH GIBSON
Vágólapra másolva!
Lassulhat a globális gazdaság bővülése az IMF szerint, ugyanakkor a fejlett világ növekedése némileg erősebb lehet a korábban vártnál. Hazánk idén fél százalékkal növekedhet.
Vágólapra másolva!

Összességében minimálisan romlottak a világgazdaság idei évre vonatkozó kilátásai a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint – számol be róla a vg.hu. A szervezet friss prognózisa szerint 2,8 százalékkal nőhet a globális gazdaság idén, szemben a januári 2,9 százalékos növekedést valószínűsítő jóslattal.

Az IMF a jövő évet is borúsabban látja, míg januárban 3,1 százalékos növekedést várt 2024-re, addig a mostani előrejelzés már csak 3 százalékkal számol, míg tavaly a globális GDP 3,4 százalékkal bővült.

A világgazdaság ismét erőteljesen bizonytalan szakaszba lépett az IMF szerint, az elmúlt három év sokkjainak hatásai nehezen megjósolhatók. Az infláció mindeközben több évtizedes csúcsra emelkedett számos országban a túlzott keresletélénkítés, az elhúzódó kínálati zavarok és a nyersanyagárak emelkedése miatt, ami viszont agresszív szigorítási hullámot váltott ki a világ jegybankjaiból az inflációs célok elérése, valamint az inflációs várakozások lehűtése céljából.

illusztráció Forrás: AFP/Zach Gibson

Mielőtt több bankcsőd rázta meg a pénzügyi szektort, az idei év elején már voltak jelek a világgazdaság stabilizálódására az Ukrajna elleni orosz invázió után, aminek következtében megugrott a nyersanyagok és energiatermékek ára. Ez jelentős irányváltásra és alkalmazkodásra kényszerített számos gazdaságot.

A fejlett országok növekedése azonban magasabb lehet a januári várakozásoknál, ezen országcsoport 1,3 százalékot adhat hozzá kibocsátáshoz idén, szemben a januárban jósolt 1,2 százalékkal, miközben a tavalyi bővülési ütem 2,7 százalék volt. A tavaly 3,5 százalékos GDP-növekedést tapasztaló eurózónában az idei növekedés 0,8 százalék lehet, 0,1 százalékponttal magasabb, mint a januárban várt, ugyanakkor 2024-ben csak 1,4 százalékos lehet az ütem, szemben a januárban prognosztizált 1,6 százalékkal.

Az eurózóna idei évre várt kedvezőbb teljesítménye annak a tükrében is meglepő, hogy közben a szervezet a német kilátásokat 0,2 százalékponttal rontotta, így idén 0,1 százalékot zsugorodhat a német gazdaság, míg 2024-ben a növekedés üteme 1,1 százalék lehet, ami 0,3 százalékponttal gyengébb a januárban jelzettnél. A német GDP tavaly 1,8 százalékkal nőtt.

Az amerikai gazdaság gyorsabban nőhet, mint az IMF januárban gondolta, mégpedig 0,2 százalékponttal, elérve ezzel az 1,6 százalékot.

A jövő évi növekedés pedig 0,1 százalékponttal lehet magasabb a januárban vártnál, elérheti az 1,1 százalékot, miközben a tavalyi növekedési ütem 2,1 százalék volt. Visszatérhet a növekedés az orosz gazdaságba, amely idén 0,7 százalékkal nőhet, szemben a januári 0,3 százalékos növekedést valószínűsítő jóslattal, ugyanakkor a jövő évi bővülés csak 1,3 százalék lehet, szemben a januárban várt 2,1 százalékkal, miközben tavaly 2,1 százalékot zsugorodott az orosz gazdaság.

Magyarország az IMF januári előrejelzésében nem szerepelt.

A friss becslés szerint a magyar GDP idén 0,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a tavalyi 4,9 százalékos emelkedést követően.

A jelentés összeállítói szerint Magyarországon az infláció a tavalyi 14,5 százalék után idén 17,7 százalék, jövőre 5,4 százalék lesz, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,6 százalék után 4,1 százalék lesz idén és 3,8 százalék jövőre.