Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magyarország és Georgia együttműködik az energiabiztonság erősítésében

VARGA Mihály
Budapest, 2022. december 20. Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2022. december 20-án. A miniszter elmondta: az ország biztonságos működéséhez szükséges források rendelkezésre állnak a jövő évre, a költségvetés finanszírozási helyzete stabil. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Georgia Magyarország stratégiai partnere a dél-kaukázusi régióban, a két állam együttműködése kulcsfontosságú az energiabiztonság erősítésében - emelte ki a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint Varga Mihály, miután megbeszélést folytatott Lasha Khutsishvili georgiai pénzügyminiszterrel.
Vágólapra másolva!

A magyar tárcavezető hangsúlyozta: idén együttes kormányülést terveznek, ez új lendületet ad majd a közös értékeken és érdekeken alapuló kapcsolatoknak.

Georgia számíthat Magyarország határozott támogatására az európai uniós tagjelölti státusz elérésében

- jelentette ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy a két ország álláspontjai nagyon közel vannak egymáshoz, amikor geopolitikáról, háború és béke kérdéséről van szó.

Varga Mihály pénzügyminiszter. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint mondta: a Georgiát Romániával a Fekete-tenger talapzatán összekötő csaknem 1200 kilométeres elektromos távvezeték kulcsfontosságú Európa energiabiztonságában, hiszen az energiaválságra a hosszú távú megoldást az jelenti, ha a kontinensre minél több irányból minél több energia jön.

Az egyedülálló beruházáson keresztül Azerbajdzsánból nagy mennyiségű zöld villamos energia érkezne előbb Georgiába, Romániába, majd belföldre. Ennek megvalósítása mellett Magyarország elkötelezett:

tavaly decemberben négyoldalú megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a Világbanki finanszírozás megszerzésében is támogatja Georgiát - részletezte a magyar miniszter.

Varga Mihály ismertette: a két állam gazdasági kapcsolatai több mint 40 százalékkal erősödtek tavaly, Magyarország legnagyobb részben gyógyszeripari, járműipari és gépipari termékeket szállít Georgiába.

Lasha Khutsishvili tájékozódott a magyar államadósság finanszírozás stratégiájáról, a magyar lakossági állampapír program eredményeiről.

A kaukázusi ország célja, hogy hasonló eredményeket érjen el az adósságkezelésben. Magyarország az elmúlt évtizedben sikeresen strukturálta át az államadósságát, annak jelentős része mára nem a külföldiek, hanem belföldi szereplők kezében van - olvasható a közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről