Jutalmakra mindig van pénz Karácsonyéknál

Haumann Péter temetése, temetés, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport legújabb írásában lerántja a leplet arról, hogy miközben Karácsony Gergely és a Városháza a csőddel riogat, aközben milliókat osztottak szét a városházi dolgozóknak jutalom címén.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely az utóbbi időben minden alkalmat (és felületet) megragad arra, hogy elpanaszolja: lassan már a közszolgáltatások biztosítására sem lesz elég a főváros pénze. Alkalmatlanságát leplezendő, Budapest baloldali vezetése a kormányra mutogat, miként tette ezt az elmúlt évek során is rendre, amikor képtelen volt megbirkózni egy problémával. Sem a koronavírus-járvány, sem az orosz invázió, és a háború félrekezeléséből, az uniós szankciókból eredő árrobbanás nem volt előre látható, de egy felelős főpolgármesternek tudnia kéne, mit tegyen ebben a helyzetben – és kezdhetné például a spórolást a saját hivatalán.

Karácsony Gergely csődbe vitte Budapestet. Ennek ellenérevan pénz jutalmakat osztogatni Forrás: MTI/Illyés Tibor

Egy közérdekű adatigénylésre adott válaszból a Tűzfalcsoport megtudta, hogy 2022-ben a Főpolgármesteri Hivatal húsz főosztályvezetőjét és negyvenegy osztályvezetőt részesítettek céljuttatásban és/vagy „Budapest-pótlékban".

Karácsonyék azt állítják, hogy a céljuttatásokat a 2011. évi CXCIX. törvény 154. (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően, továbbá bizonyos mentori feladatok ellentételezéseként ítélték meg és fizették ki. A hivatkozott jogszabály szerint a tisztviselő „az adott közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítéséért, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért a teljesítményértékelése alapján (...) elismerésben, jutalombanrészesíthető."

Nagyon fontos aláhúzni, hogy itt tehát egy lehetőségről van szó, nincs automatizmus, semmiféle külső kényszer: ha van miből, akkor lehet, ha nincs, akkor nem muszáj „vaskos borítékokat" osztogatni a jó kádereknek.

Budapest folyton siránkozó vezetése úgy döntött, ha semmi másra nincs is, erre azért mégiscsak futja, s szemlátomást az sem érdekelte őket, mennyire furán veszi ki magát,

ha közel 60 millió forintot osztanak szét céljuttatás címén, miközben reggeltől estig azt hajtogatják, hogy felkopik az álluk.

Nem aprózták el a jutalmakat Fotó: Koncz Márton - Origo

A kifizetett bruttó 59.791.800 forintból az osztályvezetőkre 36.036.100, a főosztályvezetőkre 23.755.000 forint jutott. Előbbieknél a legkisebb „bónusz" 100.000, a legnagyobb 1.771.100, utóbbiaknál 1.050.000 és 2.400.000 forint volt.

A Budapest-pótlék esetében különösen pikáns, hogy a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint 2022-től, azaz a járvány harmadik, az orosz-ukrán háború első évében, a legnagyobb ínség idején került bevezetésre.

A főosztályvezetők ezen a jogcímen összességében bruttó 6.701.392, az osztályvezetők 3.045.742 forintot kaptak. Mindent (céljuttatásokat és Budapest-pótlékot) egybeszámítva megközelíti a 70 millió forintot.

Érdemes megemlíteni, hogy a felsoroltakon túl a városháza minden köztisztviselője jogosult volt 200 ezer forint rezsitámogatásra; helyi utazási bérletre; havi 37.700 forint önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulásra; havi 1000 forint bankszámla hozzájárulásra; 450.000, illetve 180.000 forint rekreációs juttatásra; 300.800 forint ruhapénzre; valamint 214.844 forint cafetéria juttatásra (ezt leszámítva az összegek bruttóban értendőek).

A Tűzfalcsoport által feldolgozott adatsorból egyébként az is kiderült, hogy van olyan osztályvezető Karácsonyéknál, akinek mindössze egyetlen beosztottja van, ennek ellenére 930.000 forint céljuttatásban és Budapest-pótlékban részesült, majdnem annyiban, mint akinek az irányítása alá 34 ember tartozik, egy másik osztályvezető pedig 3 munkatárssal 1.100.000 forintot vihetett haza.