Dunai hajóbaleset: Istenre bízza a büntetést a Hableány matrózának édesanyja

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
Vágólapra másolva!
Ma folytatódott volna a három éve elsüllyedt Hableány ügyének a tárgyalása, de betegség miatt megint elhalasztották. A dunai hajóbaleset egyik magyar áldozatnak édesanyja a tragédia óta nem tudta feldolgozni fia halálát és nem érti, miért nem zárult még le a büntetőeljárás – írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Nem vett részt a szerdai tárgyaláson az az ukrán kapitány, aki annak ellenére nem kezdte meg a Hableány vízbe esett utasainak a mentését, hogy tudott a balesetről, sőt, a Viking Idun nevű szállodahajóval át is hajtott a szerencsétlenül járt sétahajón.

Hét másodperc

2019. május 29-én 21 óra után 5 perccel

A Hableány nevű turistahajó 7 másodpercen belül elsüllyedt,

miután ütközött egy nagy szállóhajóval, a Viking Sigynnel a Margit híd közelében.

Dél-koreai a legtöbb áldozat

A kis hajón 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi egy 6 éves kislány. A magyar kapitányon és a másik magyaron, a matrózon kívül mindenki dél-korai volt, és vagy turistaként vagy idegenvezetőként utazott a hajón. Még aznap éjjel előkerültek a hídnál és a különböző pontokon elhelyezett térfigyelő kamerák felvételei, amelyeken valamennyire lehet látni, mi történhetett.

A Viking nekiment a Hableánynak, amelyet a hotelhajó szinte maga alá gyűrt.

A nyomozók és szakértők azonnal elkezdték vizsgálni, hogy történhetett ez meg.

Hét túlélő

A boruló hajóról pár utas közvetlenül a hideg Dunába esett.

Hét embernek sikerült megmenekülnie,

de többen a Hableány fogságában rekedtek.

A kis hajót elsodró Viking Sigyn akkor 64 éves, ukrán kapitánya nem állt meg, hogy segítsen, de még csak nem is jelentette a hatóságoknak a történteket. Folytatta az útját és kikötött az Árpád hídnál, a folyó pesti oldalán. A nyomozók arra jutottak, hogy a nagy szállodahajó kapitánya okozta a balesetet. A nyomozók a Viking kapitányát

halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt

hallgatták ki gyanúsítottként, aztán az ügyészek meg is vádolták. Azt írták a vádiratban, hogy a férfi gondatlansága miatt ütközött neki a Viking a Hableánynak.

Végül 27 ember földi maradványait tudták kiemelni a folyóból vagy a hajóból, egy dél-korei nő holtteste azóta sem került elő.

Rengeteg mécses és koszorú volt még sokáig a helyszínen (illusztrációÖ Fotó: Koncz Márton - Origo

A másik nagy szállodahajó, a Viking Idun az ütközés pillanatában a baleset helyszíne felé tartott. A szakemberek szerint körülbelül 600 méterre volt tőle. A Hableány elsüllyedése után a férfi állítólag nem hallotta az "Ember a vízben" német nyelvű rádióforgalmazást, de azt azért észrevette, hogy az előtte haladó szállodahajó a híd alatt rendellenes manőverbe kezd és megáll. Ennek ellenére a Viking Idun sem állt meg, hanem folytatta az útját a Margit híd felé. Eközben mobilon próbálta hívni a kapitánytársát, aki nem vette fel a telefont. Ebben a pillanatban a nagy szállodahajó, az Idun

lassítva ugyan, de áthaladt már a mederfenére süllyedt Hableány felett.

Amikor kiért a híd alól, rádión elérte kapitánytársát. Tőle tudta meg, hogy a Sigyn összeütközött egy hajóval. Jurij C megkérdezte tőle, lát-e valamit mögötte. Erre a kérdésre a Viking Idun kapitánya azt válaszolta, hogy nem lát semmit, azt viszont hallotta, hogy valaki kiabált a fedélzete jobb oldalán. Annak ellenére, hogy a baleset után pár percen belül megtudta, mi történt, nem tett fel kérdéseket Jurij C-nek.

Nem kérdezte, hol van az a hajó, amellyel a másik szállodahajó ütközött, estek-e emberek a vízbe és milyen "mentésre irányuló intézkedéseket" tesz Jurij C.

Ezt a férfit 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolták meg, amiért az ügyészek indítványozták, hogy ítéljék felfüggesztett fogházbüntetésre és tiltsák el a hajóvezetéstől. A bíróságra az Idun ukrán kapitányát távmeghallgatással szerették volna bekapcsolni, de a tárgyalás megkezdődése előtt kiderült, hogy nagyon beteg, több műtéten is átesett, úgyhogy ismét elhalasztották.

Búvárok is dolgoztak a baleset utáni kutatásban Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Blikknek nyilatkozott az egyik áldozat, Pethő János édesanyja, aki négy éve gyászolja a Hableányon matrózként dolgozó fiát. Az asszony a halálos baleset óta egyre rosszabbul van. Fél szemére megvakult, nem hal jól és a lábában lévő érszűkület miatt rendszeresen kórházba jár. Nem sokkal a beszélgetés előtt is infúziós kezelésen volt.

– mondta a 85 éves asszony szomorúan.

Az gyászoló asszony arról is beszélt, hogy őt már nem érdekli, mi lesz a vádlottak sorsa, Istenre bízza az ítéletet. Azt azonban nevetségesnek tartja, hogy ennyi év után sem zárult még le az ügy.

– mondta.

A Hableányt felborító Viking Sigyn kapitánya is bíróságra jár még, és egyelőre nem tudni, mikor hoznak az ügyében ítéletet.