Akár a nagymama is rajzolhatta volt a hamis eurókat, amivel lebuktak a csalók - videó

Hamis, euró, euro, bankjegy, hamisítás, szerb
Vágólapra másolva!
Egy 52 éves, szerb férfi egy Budapesten lebonyolított bitcoin-ügylet során nagy összegű hamis eurót hozott forgalomba, ami miatt a Fővárosi Főügyészség pénzhamisítással vádolja őt és a társát is. 
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a férfi két másik emberrel, akikből csak az egyik bűntárs személyazonossága ismert a hatóságoknak, 2020 februárjában elhatározta, hogy

a rengeteg 100 eurós hamis bankjegyüket bitcoinra cserélik.

Ennek érdekében a harmadik bűntársuk álnéven izraeli üzletemberként mutatkozott be Budapesten élő, kriptovalutával kereskedő vietnámiaknak.

Ezeket adta el igazi eurónak a csaló és a társa Forrás: Magyarország Ügyészsége

Megegyezett velük, hogy 520 ezer euróért cserébe 50 bitcoint vesz tőlük, és azt is közölte, hogy később már 2 társa veszi majd fel velük a kapcsolatot.

Az ugyancsak álnevet használó szerb férfi és társa 2020. február 20-án és 21-én, különböző budapesti szállodákban találkozott a vietnámi bitcoin-értékesítőkkel. Az ügyletre az egyik szálloda tárgyalótermében került sort. A találkozóra a vietnámiak egy hamis bankjegyek szűrésére is alkalmas pénzszámológéppel érkeztek,

amivel átszámolták a nekik átadott, 520 ezer eurót érő, kötegelt bankjegyeket.

ezekkel a nevetségesen rossz hamisítványokkal bukta le a csalók Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség oldalára kitett, ügyhöz kapcsolódó felvételen a felek közötti, közvetlenül a csereügyletet megelőző találkozó látható:

Az átadott pénz igazi euró volt, amit a férfi és társa táskákba tett, de közben a másik fél figyelmetlenségét kihasználva,

az előre bemutatott valódi pénzt - pár valódi bankjegy kivételével - hamisra cserélte.

A pénz átadása után, az ügylet során eljáró vietnámiak átutaltak 50 bitcoint, majd miután ez teljesült, mindenki elment. A 2 csaló az ügylet során, a hamis pénz átadásával összesen 4613 darab, 100 euró címletű hamis pénzt hozott forgalomba, több mint 155 milió forintnak megfelelő névleges összértékben.

A forgalomba hozott bankjegyek gyenge minőségű hamisítványok voltak.

ilyen rossz hamisítványokat ritkán látni Forrás: Magyarország Ügyészsége

A Fővárosi Főügyészség a már letartóztatott külföldi férfit különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítással vádolja, és börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország kiutasítását indítványozta a vádiratban. Társával szemben külön büntetőeljárás folyik.