"Szégyen, le kell váltani" - világszerte felháborodást okozott Biden embere, David Pressman

David Pressman, Gyöngyösi Márton
Vágólapra másolva!
Elképesztő méretű nemzetközi botrányt okozott Joe Biden embere, David Pressman azzal, hogy meghívta egy széderestre a közismert antiszemitát, Gyöngyösi Mártont. Persze az amerikai nagykövet előállt egy borzasztóan szánalmas magyarázattal, de nem kért bocsánatot a cselekedete miatt. Pressman lépése az Egyesült Államokban is felháborodást okozott, egy szervezet már a leváltását követeli. Izraelben is szégyennek nevezték Biden emberének eljárását.
Vágólapra másolva!

- ezzel a szánalmas magyarázattal próbálta tompítani Joe Biden embere, David Pressman budapesti amerikai nagykövet azt a hatalmas nemzetközi botrányt, amit azzal okozott, hogy meghívta egy széderestére a közismert antiszemitát, Gyöngyösi Mártont. Fontos megjegyezni, hogy

Gyöngyösi azóta sem tagadta meg a kijelentéseit, nem kért érte bocsánatot.

Szánalmasan magyarázkodott Pressman az antiszemita Gyöngyösi meghívása miatt Forrás: twitter

Széderest a zsidólistázó Gyöngyösivel

A botrány előzménye, hogy még április 6-án azt írta Pressman az amerikai nagykövetség oldalán, hogy „Csodálatos Széder-estet tartottunk, amelyen különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokkal közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén. Boldog Pészahot!". Látható:

itt szó sincs arról, hogy "vitáztak" volna; Biden embere, Pressman ekkor még csak "közös gondolkodásról" ír.

Az, hogy a Mazsihisz képviselői és Gyöngyösi Márton egy asztalnál ülve ünnepeltek, azért is meglepő volt, mert pár éve még pont a jobbikos politikus antiszemita kijelentései miatt Tömegtüntetés a nácizmus ellen néven tartott tüntetést az MSZP-vel és a Hit Gyülekezetével közösen a szervezet.

Az antiszemita Gyöngyösi a következő kijelentésével okozott botrányt a Parlamentben:

Az antiszemita Gyöngyösi Márton a nagykövetségen Forrás: twitter

"A Fidesz ellenzi a rasszizmust. Te miért nem teszed?"

Biden emberének lépése nem meglepő módon nemzetközi botrányt is okozott a magyarországi mellett. Shea Bradley-Farrell, a washingtoni Counterpoint Institute politikai elemzőintézet igazgatója, az Alapjogokért Központ vendégkutatója David Pressmannek címzett Twitter-bejegyzésében azt írta:

Majd idézte a Jobbik EP-képviselőjét, aki korábban azt nyilatkozta: „Hazánk a cionizmusnak lett alárendelve... miközben mi, az őslakosok csak a statisztaszerepet játsszuk."

Bradley-Farrell gondolatait azzal zárta, hogy

„a Fidesz ellenzi a rasszizmust. Te miért nem teszed?"

„Határozottan elítéljük a Biden-kormányzat szankcióit szövetségesünk, Magyarország ellen" – ezt pedig már a Republikánusok a Nemzeti Megújulásért szervezet írta a Twitter-oldalán. Úgy vélik, „ez súlyosan aláássa nemzetbiztonságunkat, és tovább erősíti Kína kezét Közép- és Kelet-Európában".

– fogalmazták meg követelésüket.

David Pressman, Biden embere antiszemitát vendégel meg

David Pressman, Biden embere világossá tette, hogy nem érdekelt az Orbán-kormánnyal való együttműködésben, most pedig a pészahot arra használta fel, hogy meghívjon otthonába egy olyan Orbán-ellenes főszereplőt, akinek az antiszemitizmusa sokkal rosszabb, mint amivel Orbánt valaha (egyébként hamisan) vádolták - minderről pedig már a European Conservative írt. Pressman céljai világosak, de azoknak az amerikaiaknak, akiknek jogos aggodalmaik vannak az antiszemitizmussal kapcsolatban, fel kellene tenniük a kérdést: vajon az ő erőfeszítései segítik vagy ártanak az antiszemitizmus legyőzése ügyének? - olvasható a cikkben.

Elizabeth Rimini, egy ismert izraeli politikai szakértő, aki korábban arról írt könyvet, hogyan lehet legyőzni a demokráciát azzal, hogy olyan személy kerüljön a kormányfői székbe, aki a legkevesebb szavazatot kapja, élesen kikelt Pressman ellen.

A politikai elemző Twitter-oldalán egy olyan bejegyzést osztott meg, amelyben szégyennek nevezték, hogy pont a Biden-kormányzat által kinevezett diplomata fogadta azt az antiszemita politikust, aki 2012-ben a zsidók listázásáról beszélt.

Pedofil díszvendég az óvodai nevelési konferencián

Pressman lépése Magyarországon is hatalmas botrányt okozott.

– fogalmazott Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, majd hozzátette:

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője pedig a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy Biden embere, David Pressman legitimálja az antiszemita kijelentéseket azzal, hogy Gyöngyösi Mártont, a Jobbik elnökét meghívta az amerikai nagykövetségen tartott széderestre.

– jelentette ki Deutsch Tamás.