Bajnaiék 2010 előtt állami pénzből kezdték meg az LMBTQ-érzékenyítést az iskolákban

Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport legújabb írásában azt tárja fel, hogy a Bajnai-kormány támogatásával 2010 előtt olyan gyerekeknek szóló érzékenyítő kiadványok jelentek meg, amelyek többek között a genderelméletet, LMBTQ-propagandát és egyéb, nem gyerekenek szóló témákat tárgyal.
Vágólapra másolva!

A magyarországi baloldal már régóta szorgalmazza a gyerekeket célzó társadalmi érzékenyítést, ezt példázzák a 2010 előtt államilag támogatottan, iskoláskorúak számára készített egyes pedagógiai kiadványok is.

Például a „Kiskompasz – Kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez" c. 2009-es könyv a tinédzser korosztályt tanító pedagógusoknak szóló kiadvány, az iskoláskorú gyerekeknek szólóan tartalmaz különböző témákat, ismereteket, fejlesztő játékokat.

Forrás: Tűzfalcsoport

A gyermekkönyv az Európa Tanács és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával készült, Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt.

Az emberi jogok, egyezmények történetén túl például olyan témakörök szerepelnek, mint például az idegengyűlöleten alapuló diszkrimináció, a nemi (gender) alapú megkülönböztetés, de a vallási diszkrimináción belül az antiszemitizmussal és a kiadvány szerint Európa-szerte erősödő iszlámellenesség (257. o.) jelenségével is szeretnék jobban megismertetni az iskolás ifjúságot.

A szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés kapcsán általában a vidéki környezetet, illetve Közép-Kelet-Európa egyes részeit (sic!) említi problémás tényezőként a kiadvány.

Emellett helyet kapnak a gyermekek testi és lelki egészségével kapcsolatos kérdések, a drog, a dohányzás, az alkoholfogyasztás veszélyei vagy például az erőszak különböző formáinak (pl. iskolai, családon belüli) a kérdésköre is. Emellett hangsúlyt kap, hogy a menekült és bevándorló gyerekek „mind otthonaikban, mind tágabb környezetükben az idegengyűlöletből eredő erőszak" áldozataivá válhatnak.

Szó szerint idézve:

Foglalkozik a társadalmi nem (gender) fogalmával és promotálják az "ABC Teaching Human Rights, Practical activities for primary and secondary schools (ABC Emberi jogok tanítása – gyakorlatok általános és középiskolák számára)" című kézikönyvben található Gender-bender című gyakorlatot.

Forrás: Wikipedia

A kiadvány – miután iskoláskorban lévő fiatalkorúaknak szóló „tananyagot" tartalmaz – nem állítja bonyolult kontextusba az egyes társadalmi, szociális, szociálpszichológiai problémákat, hanem csak egyfajta narratívába helyezi bele azokat.

Kulturális és antropológiai tekintetben teljesen a liberális, emberjogias irányt képviseli, az iskolai program keretein belül az érzékenyítést tekinti fő céljának: a másságok és eltérések megismertetését, elfogadtatását az egyes csoporttöbbségekkel, vagyis az iskolás gyermekek közösségeivel.

Érdemes nyomatékosítani, hogy a kötet megjelenését a Bajnai-kormány Szociális és Munkaügyi Minisztériuma, valamint az Európa Tanács is támogatta.

Forrás: Tűzfalcsoport
Forrás: Tűzfalcsoport
Forrás: Tűzfalcsoport

A baloldal az elmúlt időszakban sem változott

A 2022-ben kormányváltást remélő baloldal ma sem tett le erről az irányról, például a Momentum miniszterelnök-jelölt-jelöltje, Fekete-Győr András a Hit Rádiónak nemrégiben arról beszélt, hogy az ő álláspontjuk szerint a gyerekeknek „minél több dolgot" kell megmutatniuk a felnőtt életből.

A radikális párt korábban egy LMBTQ-programot is közzétett, amelyben megerősítették az iskolai érzékenyítés általánossá tételének fontosságát.

– áll például a Momentum programjában.

A baloldal változatlanul inkább „érzékenyítene", és kezdettől fogva nem támogatta a kormány gyermekvédelmi népszavazási kezdeményezését, amiként a vonatkozó törvényt sem.

Több baloldali párt és szervezet is igyekezett gátat vetni annak, így a Momentum Mozgalom, a Kétfarkú Kutya Párt, és a Soros György alapítványi hálózata által finanszírozott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogi szervezet is felülvizsgálati kérelemmel fordult az ügyben a Kúriához. A baloldal ráadásul jelentős nemzetközi támogatást is élvez, miközben a magyar kormány a társadalom józan többségének támogatását tudhatja maga mögött. Azonban a kormányoldalnak a média legmodernebb eszközei révén is – egy minden eddiginél durvábbnak ígérkező országgyűlési választási kampánnyal párhuzamosan – sokat kell még tennie a gyermekvédelmi törekvések sikeréért.