Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minden atomfegyver veszélyes

Kis-Benedek József
Vágólapra másolva!
Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az orosz-ukrán háborús konfliktus hatásairól, valamint az Izraelben történtekről.
Vágólapra másolva!

A szakember kommentálta azt a hírt, mely szerint az oroszok taktikai atomfegyvereket akarnak telepíteni Belaruszba. Mint kifejtette, vannak, akik szerint érdemes mérlegelni a különbséget az atomfegyverek között, ám véleménye szerint hatását tekintve is minden atomfegyver veszélyes. Kis-Benedek József úgy vélte, Putyin azért döntött a Belarusz telepítés mellett, mert így közelebb kerülhet akár Lengyelországhoz, akár a balti államokhoz. Rendelkezésre állnak ott 4-500 km távolságra elérő rakéták, de az oroszok rendeltek oda olyan repülőket is, amelyek atomfegyverek kioldására alkalmasak.

Ezzel eszkalálódik a háborús konfliktus, de az a szerencse, hogy majd ezeket az eszközöket csak és kizárólag az oroszok kezelhetik, ezt nem adják át a belarusz hadseregnek. Most az történik, hogy a NATO-nak erre lépnie kell, valószínűleg teljesíteni fogják a lengyelek régi kérését, azaz atomfegyvereket fognak telepíteni Lengyelország keleti határaihoz közel. Ez egy komoly feszültségforrás, amikor is ráadásul vannak, akik a tűzszünetről és a békéről beszélnek, ám azt látni kell, jelenleg az oroszok biztosan nem gondolkodnak békében. Ami a telepített atomtölteteket illeti, még azért mindenkinek van ideje, hiszen ezek legkorábban júliustól jelenhetnek meg Belaruszban.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről